Το Βrexit φαίνεται να κοστίζει πολύ περισσότερο στους Βρετανούς από αυτό που πίστευαν ακόμη και στο φαγητό.

Το BBC δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο εξηγεί τις συνέπειες που είχε το Brexit στο φαγητό και που δεν περίμενε κανείς.

  1. Τα σάντουιτς με ζαμπόν και οι κονσέρβες με σαρδέλες, που είχαν μαζί τους επιβάτες πλοίων που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές στα ολλανδικά λιμάνια, εξαιτίας των αυστηρών κανόνων για την εισαγωγή κρέατος, φρούτων, λαχανικών και ψαριών από χώρες εκτός της ΕΕ.

2. Οι παραδόσεις προς τη Βόρεια Ιρλανδία έχουν ανασταλεί. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι απαιτείται «επείγουσα παρέμβαση» για να αποφευχθεί σοβαρή αναταραχή στην τροφοδοσία τροφίμων στη Βόρεια Ιρλανδία τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται, πως η Βρετανία δεν ανήκει πλέον στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η υπό βρετανική διοίκηση περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας ανήκει και στα δύο στρατόπεδα ανήκει στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασίλειου αλλά είναι επίσης ευθυγραμμισμένη με την ενιαία αγορά της ΕΕ για τα προϊόντα.

Οι επικεφαλής των ομίλων σούπερ μάρκετ όπως Tesco, Sainsbury’s, Asda και Marks & Spencer, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

3. Νέες τιμές στις μπανάνες από την Γκάνα. Μπορεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μπόρεσε να κρατήσει τις περισσότερες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες που είχε ως μέλος της ΕΕ, παρόλα αυτά δεν κατάφερε να κλείσει συμφωνία με την Γκάνα.

Η αποτυχία μιας τέτοιας συμφωνίας θα προκαλέσει ανατιμήσεις στο κακάο, στον τόνο και τις μπανάνες λόγω φόρων εισαγωγής. Την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη από αυτές τις ανατιμήσεις αναφέρθηκαν για μπανάνες από τη Γκάνα.

4. Εξαγωγές θαλασσινών. Οι σκωτσέζοι εξαγωγείς θαλασσινών λένε ότι οι αποστολές τους προς την ΕΕ αναβάλλονται τόσο στη Σκωτία όσο και στη Γαλλία, λόγω γραφειοκρατίας. Η Scottish Seafood Association επιβεβαίωσε τις καθυστερήσεις και η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Να δούμε τι άλλο θα βγει στην πορεία…

Δείτε επίσης:
Συμφωνία Brexit: Θα μείνουν οι Βρετανοί χωρίς «Fish & Chips»;

Κορωνοϊός: Δεν είναι δυνατόν να ανοίξει η εστίαση σε αυτή τη φάση

Ελβετία: Με χρεοκοπία απειλούνται τα μισά εστιατόρια και ξενοδοχεία