Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι προσπάθειες εύρεσης τρόπων ενίσχυσης της αειφορίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τροφίμων, ειδικά στις μητροπόλεις όπου η υπερκατανάλωση τροφίμων είναι κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων. Η υδροπονική καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους είναι ένας από αυτούς.

1-83PAjVJfy_t9lGHpuYg_sg-(1)

Στην εβδομάδα design του Λονδίνου έγινε επίσημη παρουσίαση του «Lokal», ενός πρωτότυπου «salad bar» στο οποίο η καλλιέργεια των μυρωδικών και λαχανικών πραγματοποιείται με τη μέθοδο της υδροπονίας. Δεν είναι η πρώτη τέτοιου τύπου κατασκευή που συναντάμε, ωστόσο, είναι από τις λίγες φορές που επισημαίνεται η σημασία του συνδυασμού της φρεσκάδας και των θρεπτικών στοιχείων των προϊόντων που παράγονται με τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής με τον παράγοντα της γεύσης. Εξάλλου, η ουσία δεν είναι μόνο να ενισχύεται η τοπική παραγωγή αλλά να βελτιώνεται η συνολική εικόνα της ποιότητας των προϊόντων, κάτι που επεξήγησε και ο Guillaume Charny-Brunet, υπεύθυνος της στρατηγικής καινοτομίας.

1-ymkFvOZr68WVmKaN5KwNnA

Οι επισκέπτες του Design Fair, της έκθεσης όπου έγινε η παρουσίαση, δοκίμασαν τρεις διαφορετικές σαλάτες με λαχανικά που παρήγαγαν με τη συγκεκριμένη μέθοδο, καθεμία από τις οποίες συνοδευόταν με υγιεινό ντρέσινγκ με σπιρουλίνα. Η πλειοψηφία των εντυπώσεων ήταν θετική. Η κατασκευή ωστόσο ακόμα δεν είναι ολοκληρωμένη, όμως η ομάδα της Space 10 που την έχει αναλάβει υποστηρίζει ότι είναι ένας υγιεινός και πρακτικός τρόπος παραγωγής της τροφής που καταναλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχοντας εμείς οι ίδιοι τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

1-GzaIkUIYl2DWCWmJC1_uYg

Σημειώνουμε τέλος ότι η υδροπονική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος όπου τα προϊόντα παράγονται χωρίς να έχουν επαφή με το έδαφος, κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση νερού εμπλουτισμένου με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά συνδυαστικά με φώτα LED και αυτοματοποιημένων διαδικασιών καθοδηγούμενων από τεχνολογικά μέσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατανάλωσης νερού κατά 90% αλλά και επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής, κάτι που την καθιστά ιδανική ειδικά για τις μεγαλουπόλεις.

Φωτογραφίες: Rory Gardiner, Nicklas Ingemann

Δείτε επίσης
Μετά τα υποκατάστατα κρέατος έρχονται και τα υποκατάστατα ψαριών;