Ο πρώτος εξ ολοκλήρου virtual διαγωνισμός World Class Bartender of the year 2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με νικητή τον James Grant  από τον Καναδά.

Παρόλο το virtual χαρακτήρα του εν λόγω διαγωνισμού, οι δοκιμασίες της διαγωνιστικής εβδομάδας παρέμειναν το ίδιο απαιτητικές με τα προηγούμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, οι 50 φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα Johnnie Walker Whisky highball, που να αναδεικνύει γεύσεις και στοιχεία από την κουλτούρα και την χώρα καταγωγής τους και να προετοιμάσουν ένα διαδραστικό tutorial για τη δημιουργία ενός World Class Tanqueray No. TEN Gin cocktail στο σπίτι.
Αφού δημιούργησαν τα κοκτέιλ, κλήθηκαν να καταθέσουν δυο προτάσεις σερβιρίσματος με βάση την Ketel One Vodka και την ultra-premium Don Julio Tequila.
Όσοι πέρασαν στην τελική δεκάδα συμμετείχαν σε μια διαδικασία ταχύτητας και ακρίβειας, με επίκεντρο τα single malt ουίσκι Singleton και Talisker, μέσα από την οποία διακρίθηκαν οι καλύτεροι για την ταχύτητά τους, την ποιότητα και τον σύνθεση των παρασκευών τους. Νικητής της όλης διαδικασίας αναδείχτηκε ο φιναλίστ από τον Καναδά ως ο καλύτερος Bartender στον κόσμο για το 2021.

Όπως δήλωσε ο O Simon Early, Επικεφαλής του World Class, «ο James, πραγματικά εντυπωσίασε τους κριτές με την αυθεντικότητά του, δημιουργώντας εξαιρετικές προτάσεις σερβιρισμάτων σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού. Κέρδισε πανάξια τον τίτλο και ανυπομονώ μέσα στον επόμενο χρόνο να ξεκινήσει η συνεργασία μας μαζί του ως World Class Ambassador».

Η καινοτομία στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού
Η καινοτομία ήταν στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού, που λόγω των ειδικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά διαδικτυακά. Ωστόσο, οι 50 φιναλίστ για κάθε δοκιμασία συνδέονταν ζωντανά από τις χώρες τους με το στούντιο του World Class στο Λονδίνο , όπου Βρετανοί avatar bartenders δημιουργούσαν τα cocktails υπό τις οδηγίες τους, παρουσία της κριτικής επιτροπής. Στη συνέχεια, πρώην World Class νικητές, αυθεντίες του χώρου, βραβευμένοι mixologists και συγγραφείς ποτού δοκίμαζαν σε πραγματικό χρόνο τα σερβιρίσματα των φιναλίστ, όπως αντίστοιχα θα γινόταν και σε μια δια ζώσης διοργάνωση.

Παράλληλα events στο πλαίσιο του διαγωνισμού
Πέρα από τις δοκιμασίες των φιναλίστ, ο κόσμος μπορούσε να παρακολουθήσει από το σπίτι σε live streaming ένα πλήθος events που πλαισίωναν τον διαγωνισμό. Ο διάσημος ηθοποιός και Tanqueray No. TEN ambassador, Stanley Tucci συνάντησε τον Director of Mixology στο Connaught και World Class κριτή, Ago Perrone σε ένα πάνελ με διακεκριμένους εκπροσώπους του χώρου, σε μια συζήτηση γύρω από το μέλλον του χώρου της εστίασης και των bars ως σημεία κοινωνικοποίησης. Στο πάνελ συμμετείχε και ο Global Head of Digital Innovation της Diageo, Benjamin Lickfett και ο πρωτοπόρος στον χώρο των ποτών Ryan Chetiyawardana, γνωστός στον κλάδο ως Mr Lyan.

Ο James Grant, είναι ο δωδέκατος bartender που θα γίνει μέλος του World Class Hall of Fame και μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ως κριτής στους επί μέρους World Class διαγωνισμούς κάθε χώρας, παρακινώντας και εμπνέοντας τους επίδοξους φιναλίστ που θα λάβουν μέρος στον Παγκόσμιο τελικό το 2022. παράλληλα, η επιτυχία του φετινού διαγωνισμού, στη virtual εκδοχή του, έδειξε ότι ο χώρος της εστίασης, παρά τις αντίξοες συνθήκες του τελευταίου διαστήματος, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής.

Δείτε επίσης:
World Class Bartender of the year 2021: Η ελληνική συμμετοχή

The World’s 50 Best Bars: Επιστρέφουν στις 7 Δεκεμβρίου live στο Λονδίνο

Ο Νίκος Σουρμπάτης είναι ο ο Έλληνας Bartender of the Year 2019