Ιδιαίτερα καλή ήταν για τα ελληνικά αποστάγματα η προηγούμενη χρονιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών.

Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση κατά 0,72% (σε αξία) και κατά 4,30% (σε ποσότητα) συνολικά στις εξαγωγές ελληνικών αποσταγμάτων για το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κύριος δέκτης των ελληνικών αποσταγμάτων ήταν η Ευρώπη, που απορροφά το 80% της συνολικής ποσότητας τους με βασικότερη χώρα προορισμού την Γερμανία. Όσον αφορά τις τρίτες χώρες, παρατηρείται κι εκεί αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές αποσταγμάτων σε όγκο κατά 7,04%.

Κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας αποτελεί το ούζο, καθώς, για το 2019, καταλαμβάνει το 68% (σε όγκο) του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών αποσταγμάτων. Λόγω της υψηλής ποιότητάς του, φαίνεται να έχει καθιερωθεί ακόμα και σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία και μπορεί να ανταγωνίζεται επάξια αλκοολούχα, που προέρχονται από χώρες με παράδοση στις εξαγωγές τοπικών αλκοολούχων όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Ούζo: Πώς να το πιεις και πώς να το… μαγειρέψεις!

«Άλμα» στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το Α’ τρίμηνο 2020

Αυξάνονται οι εξαγωγές κρασιών με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη