Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει πολλούς κλάδους και τα οινοποιεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Βασική αιτία του προβλήματος, το κλείσιμο των χώρων εστίασης και των ξενοδοχείων τους προηγούμενους μήνες, καθώς και το πάγωμα των εξαγωγών.

«Η πτώση των πωλήσεων στα οινοποιεία φτάνει το 60%-90%» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, Παρασκευάς Κορδοπάτης εξηγώντας ότι «εφόσον ο χώρος της εστίασης και των ξενοδοχείων είναι κλειστός εκεί οι πωλήσεις έχουν πάψει. Συνεπώς η μείωση του τζίρου είναι ανάλογη. Δεν υπήρξε αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου».

Πέρα από την πτώση του τζίρου το «πάγωμα» της αγοράς όλους αυτούς τους μήνες έχει προκαλέσει και ένα επιπλέον πρόβλημα: το μεγάλο απόθεμα κρασιού. «Υπάρχουν αποθέματα αδιάθετα από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο», σημείωσε ο ίδιος, δηλώνοντας παράλληλα ότι περιμένει την έναρξη της τουριστικής περιόδου μήπως και εκτονωθεί η κατάσταση.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η καλή παραγωγή που προβλέπεται να έχει η οινοποιητική χρονιά. «Η εικόνα, τόσο των καλών καιρικών συνθηκών όσο και του κύκλου των αμπελιών δείχνει ότι θα έχουμε γενναιόδωρη παραγωγή» είπε ο κ. Κορδοπάτης. Ειδικότερα, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις η οινοποιητική χρονιά στην Ελλάδα θα αγγίζει, σε όγκο, τα 2.300.000 χιλιόλιτρα (HL), προσθέτοντας έτσι επιπλέον ποσότητα, στην ήδη υπάρχουσα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φύγει ένας όγκος κρασιού από τα οινοποιεία ο οποίος θα δημιουργήσει πρόβλημα υπερπροσφοράς μετά τον νέο τρύγο ενώ θα δημιουργήσει και πρόβλημα στην αποθήκευση»,δήλωσε.

Βέβαια, το παραπάνω πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν, στην οποία διατυπώνει την πρόταση για απόσταξη με 25 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και ιδιωτική αποθεματοποίηση με 0,02 ευρώ την ημέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προτάσεις του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, με τον επικεφαλής να μη ζητά μόνο ένα ρυθμιστικό πράσινο φως, αλλά και κοινοτικές επιδοτήσεις.

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Δύσκολη εποχή για τα ελληνικά οινοποιεία

Άνοιγμα της εστίασης: Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα

Kορωνοϊός: Ρομπότ-μπάρμαν σερβίρει μπίρες χωρίς ανθρώπινη επαφή

Το άρθρο της εβδομάδας