Προς κορύφωση οδεύει το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες που έκαναν λόγο για περισσότερα από 3.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα. Πότε, όμως, προβλέπεται η επιστροφή στην καθημερινότητα και ποιες οι πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος της εστίασης;

Μετά την καθιερωμένη «μειωμένη καταγραφή» της Δευτέρας, ήρθε η χθεσινή ημέρα όπου εντοπίστηκαν 3.215 κρούσματα, φέρνοντας μνήμες του περασμένου Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, σε δύσκολη φάση είναι τα νοσοκομεία ειδικά στην Αττική με τους ειδικούς να αποβλέπουν σε αποκλιμάκωση του φαινομένου προκειμένου να ανασάνει από την μία το ΕΣΥ και από την άλλη να ξεκινήσει η άρση του lockdown προκειμένου η οικονομία αλλά και η κοινωνία να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα της οικονομίας
Ωστόσο, παρά τα σκληρά δεδομένα της πανδημίας, η κυβέρνηση εξετάζει το σχέδιο άρσης των μέτρων του lockdown, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις αλλά και τις κατευθύνσεις των ειδικών εντός του μήνα αναμένεται αποκλιμάκωση των αριθμών κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα.

Μετά τα σχετικά ρεπορτάζ και τις ημερομηνίες που είχαν πέσει στο τραπέζι για το πότε θα λήξει το υφιστάμενο σκληρό lockdown, τον τόνο έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος στα Παραπολιτικά προανήγγειλε άνοιγμα της αγοράς στις 22 ή στις 29 Μαρτίου.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη, το αν θα είναι 22 ή αν θα είναι 29 δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος. Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λέω υπό την εξής έννοια ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λέω ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε πια μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα έχουμε την μέθοδο click away, αλλά μόνο το SMS που θα επιτρέπει έως τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα με παράλληλη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Παράλληλα, στα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

Όπως έχει γράψει το protothema.gr κυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν την άρση του lockdown σε 3+2 φάσεις. Πρώτο, όπως είπε και ο κ. Γεωργιάδης θα είναι το λιανεμπόριο. Το 13032 είναι έτοιμο και όταν αξιοποιηθεί θα χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες οι οποίοι θα στέλνουν κενό SMS προκειμένου να λάβουν απαντητική επιβεβαίωση. Το SMS θα διαρκεί τρεις ώρες και θα μπορεί να σταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Η δεύτερη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους αν όχι την εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η επιστροφή της εστίασης
Στη συνέχεια σειρά έχει ο κλάδος της εστίασης ο οποίος δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τις 15 Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η, και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στον αριθμό καθήμενων σε τραπέζι.

Οι εν λόγω ημερομηνίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού στην κυβέρνηση θέλουν προλάβουν τα μαγαζιά το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά τη 12η Απριλίου. «Ασφαλώς σε δεύτερο χρόνο, πρώτα θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο και μετά η εστίαση. Αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και είναι 40-45 χιλιαδες τη μέρα μετά από 15 μέρες θα έχουμε 600 χιλιάδες παραπάνω εμβολιασθέντες, όσο μεγαλώνουν οι εμβολιασθέντες τόσο ανεβαίνει το τείχος προστασίας», είπε σχετικά στην συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης.

Εκτός από τα παραπάνω βήματα, αυτά που ακολουθούν είναι ο τουρισμός τον Μάιο καθώς και τα μπαρ και γυμναστήρια μέσα στον Ιούνιο.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Οι New York Times κάνουν έξαλλους τους Ιταλούς με συνταγές για εναλλακτικές καρμπονάρες

Το κρητικό κρασί ως όχημα ανάπτυξης

Κυκλοφόρησε το πρώτο επεξεργασμένο κρέας κοτόπουλου