Τα «Samos Anthemis» και «Samos Nectar» απέσπασαν δύο ακόμη χρυσά βραβεία Vinalies® d’Or (Gold) λαμβάνοντας τη δική τους ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε 3.500 περίπου κρασιά εγνωσμένης αξίας του διεθνούς αμπελώνα.

Ο διαγωνισμός, που πρωτοξεκίνησε το 1994, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους του κόσμου και διεξάγεται στη «μητρόπολη» των οίνων, το Παρίσι. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από 130 διεθνείς προσωπικότητες με εξειδίκευση στην αισθητηριακή ανάλυση, οι οποίοι για πέντε ολόκληρες μέρες δοκιμάζουν, σχολιάζουν και βαθμολογούν κάθε ένα από τα δείγματα των οίνων που έχουν σταλεί. Η αμεροληψία είναι εγγυημένη χάρη στις αποκλειστικά «τυφλές» δοκιμές, κάτι που αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Vinalies® Internationales. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αξιολόγηση καθώς το μόνο πράγμα που μετράει για τους κριτές είναι η ποιότητα του κρασιού. Ως αναγνώριση της αυστηρότητας, της κανονικότητας και των αδιάβλητων αποτελεσμάτων σε κάθε στάδιο δοκιμών, ο διαγωνισμός έχει πιστοποίηση ISO 9001 βάσει των διεθνών προτύπων ανταγωνισμού κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών OIV.
Αυτό που αξίζει ωστόσο να σημειωθεί είναι τα σχόλια των κριτών που συνόδευαν τα «πολύτιμα» κρασιά της Σάμου, σε αυτήν την εξαιρετική χρυσή διάκριση:

Σχόλια κριτών Vinalies® Internationales για «Samos Anthemis»:
«Με υπέροχο φόρεμα καρυδιάς και πορτοκαλί αντανακλάσεις, αυτό το κρασί από το Συνεταιρισμό της Σάμου αποκαλύπτει τα αρώματα ξηρών καρπών, κόκκων καφέ, κυδωνιού, μελιού και σύκου. Το στόμα είναι πικάντικο, λείο, γλυκό αλλά εξαιρετικά ισορροπημένο. Το τελείωμα με τόνους αποξηραμένων φρούτων παραπέμπει σε λικέρ, ωστόσο παραμένει υπέροχα φρέσκο. Θα απολαύσετε αυτό το παλαιωμένο μοσχάτο από τη Σάμο, όλο το χρόνο…»

Σχόλια κριτών Vinalies® Internationales για «Samos Nectar»:
«…Το κεχριμπαρένιο του χρώμα εναρμονίζεται με τα αρώματα ξηρών καρπών και μπαχαρικών, που ζωντανεύουν από άνθη πορτοκαλιάς. Στον ουρανίσκο, η απαλότητα αυτού του ισχυρού κρασιού της Σάμου έρχεται σε πρώτο φόντο. Το μοσχοκάρυδο και το φουντούκι συνοδεύουν τη φρεσκάδα των εσπεριδοειδών. Η επίγευσή του έχει πικάντικες νότες και αποτελεί ένα «νέκταρ» που ξεχωρίζει!»

Δείτε επίσης

Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου πάνε «Ταξίδι» στην Κύπρο

Δύο «διαμάντια» για τα κρασιά-διαμάντια του ΕΟΣ Σάμου

Το Samos Anthemis 2012 του ΕΟΣ Σάμου στο ευρωπαϊκό περιοδικό Vinum