Νέα έρευνα που έκανε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το φαγητό και το ποτό έξω αποτελεί «σημαντικό παράγοντα κινδύνου» για να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό.

Στην έκθεση συμμετείχαν 314 άτομα που έκαναν το τεστ τον Ιούλιο. Οι 154 συμμετέχοντες ήταν θετικοί, ενώ οι 160 αρνητικοί. Σε όλους ζητήθηκε να πουν τι είχαν κάνει το προηγούμενο διάστημα των δύο εβδομάδων πριν κάνουν το τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες δραστηριότητες ενέχουν παραπάνω κινδύνους για τη διάδοση του ιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συμμετέχοντες που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό είχαν δειπνήσει σε εστιατόριο δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ασθένειας, από εκείνους που ήταν αρνητικοί στον ιό.

Απ’ ότι φαίνεται οι χώροι εστίασης και τα μπαρ μπορεί να είναι «σημαντικοί παράγοντες κινδύνου» για να κολλήσει κάποιος COVID-19. Αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι «Οι μάσκες δεν μπορούν να φορεθούν σωστά ή δεν φοριούνται καθόλου κατά το φαγητό και το ποτό, ενώ οι αγορές και πολλές άλλες εσωτερικές δραστηριότητες γίνονται με τη χρήση μάσκας», ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Το παράδοξο είναι πως δεν βρέθηκε το ίδιο για άλλες δραστηριότητες όπως τα ψώνια, το γυμναστήριο, το γραφείο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην έρευνα υπήρξαν αναφορές και στον κλιματισμό των χώρων εστίασης, αν και οι συμμετέχοντες δεν ρωτήθηκαν συγκεκριμένα εάν είχαν καθίσει για φαγητό σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Από την άλλη, όπως έχουν πει κατ’ επανάληψη οι επιστήμονες, ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να μεταδίδεται μέσω της τροφής, οπότε ας είμαστε όλοι προσεκτικοί και τηρώντας τη σωστή απόσταση, αλλά και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμα έξω το φαγητό μας…

Διαβάστε επίσης:
Μεταμεσονύχτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εστιάτορες στο Σύνταγμα

H ΕΛΟΠΥ στηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ηγουμενίτσας

Κορωνοϊός: Συμφωνία – υπόδειγμα μεταξύ εστιατορίου και ιδιοκτήτη ακινήτου