Ενώ ένας κόσμος χωρίς σοκολάτα, είναι ένας κόσμος στον οποίο δεν θα θέλαμε να ζούμε, αποτελεί, κατά τους επιστήμονες, πιθανή πραγματικότητα, καθώς προβλέπουν πως η αγαπημένη μας γλυκιά απόλαυση είναι πιθανό να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια!

sokolata1

Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση, τα κακαόδεντρα ίσως εξαφανιστούν μέχρι το 2050 λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών και των ξηρότερων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στις περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται. Τα φυτά αυτά βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση, δεδομένης της περιορισμένης έκτασης που μπορούν να ευδοκιμήσουν – μέσα σε 20 μοίρες βόρεια ή νότια του ισημερινού, σε περιοχές με ομοιόμορφη θερμοκρασία, υψηλή υγρασία, άφθονη βροχή και προστασία από τον άνεμο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας διάθεσης σοκολάτας καλλιεργείται στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Οι θερμοκρασίες σε αυτές τις χώρες αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 4 ° Fahrenheit μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον Business Insider.

shutterstock_665795566

Υπάρχει όμως ακόμη ελπίδα! Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και η εταιρεία Mars, που παράγει τις σοκολάτες Snickers και M & M, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βρουν λύση στο πρόβλημα. Εργάζονται στη χρήση μιας τεχνολογίας επεξεργασίας γονιδίων που ονομάζεται CRISPR για την ανάπτυξη φυτών που θα μπορούν να επιβιώσουν στις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες. “Παρόμοιες στρατηγικές θα είναι χρήσιμες για την προστασία και άλλων φυτών από μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών καλλιεργειών όπως το ρύζι και το σιτάρι”, πρόσθεσε ο Δρ Staskawicz, καθηγητής φυτικής και μικροβιακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος αγροτικής γονιδιωματικής της IGI.

CAKE-SOKOLATA-anoigma

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα μπορούμε να απολαμβάνουμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα τα αγαπημένα μας σοκολατένια γλυκά.