«Απόλυτη αναγκαιότητα η διασύνδεση του Ελληνικού Τουριστικού προφίλ με την παραγωγική διαδικασία και τα ποιοτικά προϊόντα της πατρίδας μας» ήταν η τοποθέτηση του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου σε τηλεδιάσκεψη με ευρεία εκπροσώπηση φορέων και παραγωγικών τάξεων που διοργανώθηκε από την Point Hub και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτο Καρούμπα την Κυριακή 10 Μαΐου.

Στην τρίωρης διάρκειας συζήτηση που συντόνισε η κα Λίλα Καραποστόλη, καταγράφηκαν οι άξονες που θα πρέπει να τεθούν στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την «επόμενη μέρα» στον τουρισμό της χώρας, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά αλλά κυρίως ως βάση για τις επόμενες.

Σε καίριες τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του ΙΝΣΕΤΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ, του ΓΤΒΒ, της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, της Tourism and Travel Association, του World Food Travel Association και διευθυντικών στελεχών από τον ξενοδοχειακό κλάδο, την εστίαση και τον παραγωγικό τομέα, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα σύνθεσης όλων των παραγωγικών δυνάμεων, με αιχμή του δόρατος τον βιωματικό τουρισμό και την οινογαστρονομία.

«Τουρισμός» δεν είναι μόνο το πέρασμα επισκεπτών από κάποιο σημείο της χώρας μας, δεν είναι καν μόνο οι φυσικές ομορφιές, το λαμπερό φως της Ελλάδας, η θάλασσα που αγκαλιάζει αυτόν τον τόπο του πολιτισμού και της μακραίωνης ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής. Τουρισμός είναι η κουλτούρα και η παράδοση, οι άνθρωποι, τα τοπικά προϊόντα κάθε τόπου, οι γεύσεις, το φιλόξενο χαμόγελο. Είναι η βιωματική ταξιδιωτική εμπειρία, είναι το πιάτο στο τραπέζι με τα ποιοτικότερα προϊόντα της μάνας γης, είναι τo επώνυμο ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί, από τις καλύτερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, είναι εκείνα τα άριστα ελληνικά προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Όλα αυτά μαζί, αξιοποιούμενα από τους ανθρώπους της γαστρονομικής τέχνης, της εστίασης και των τουριστικών δομών μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία διακριτής «ταυτοποίησης» του Ελληνικού Τουρισμού,» επισημάνθηκε από πλευράς του ΕΟΣ Σάμου.

Και ακόμη τονίστηκε: «Μια τέτοια σύνδεση, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα ανάπτυξης με τη θέσπιση ειδικών μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και τις υπάρχουσες σημαντικές διακρατικές συμφωνίες προστασίας των προϊόντων μας με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), μπορεί να κρατήσει ζωντανή την ελληνική παραγωγή, ταυτοποιώντας τα εξαίρετα ελληνικά προϊόντα με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ελληνική παράδοση. Έτσι, διευρύνονται και ισχυροποιούνται οι βιωματικοί δεσμοί των επισκεπτών με τη χώρα μας, ενδυναμώνοντας την παραγωγή και στηρίζοντας το αγροτικό εισόδημα, άρα και την οικονομία της Ελλάδος.»

Δείτε επίσης

O ΕΟΣ Σάμου στη διεθνή έκθεση τροφίμων ΑΝUGA στη Γερμανία

Βραβεία για τα γλυκά μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου στο Decanter 2019

Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου πάνε «Ταξίδι» στην Κύπρο