Αμπελώνα μέσα σε αστικό περιβάλλον ετοιμάζουν ο δήμος Αιγάλεω, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο πρωτότυπος αμπελώνας φυτεύεται στο Άλσος της πόλης, στο «Μπαρουτάδικο» και αναμένεται να έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις τόσο στο περιβάλλον ενός βεβαρημένου αστικού χώρου, όσο και στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας δήλωσε ότι η εγκατάσταση ενός αμπελώνα στην πόλη, αποτελεί επένδυση για το παρόν και για το μέλλον. «Θα τον εγκαταστήσουμε μέσα στο Άλσος του Αιγάλεω, εκεί που ήταν το φυτώριο. Εδώ και 10 χρόνια κανένας δήμος δεν έχει πλέον φυτώρια, γιατί έρχεται πιο οικονομικά να αγοράζει φυτά. Μας έγινε λοιπόν η πρόταση από το Πανεπιστήμιο, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας πρότυπος αμπελώνας κι εμείς ως δημοτική Αρχή το βρήκαμε θετικό και ανταποκριθήκαμε. Θα φυτευτεί και θα ξεπεταχτεί ένας πρότυπος αμπελώνας με παλιά ελληνικά κλήματα», πρόσθεσε.

Στόχος του αμπελώνα είναι να προσφέρει ανάσα πρασίνου στην περιοχή, καθώς το Αιγάλεω είναι ένας πυκνοδομημένος αστικός χώρος, με πολλά φορτία και κάθε περιβαλλοντική παρέμβαση μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει. Επιπλέον, αναμένεται να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς θα είναι επισκέψιμος από σχολεία, για να μαθαίνουν τα παιδιά τη διεργασία του αμπελιού και τέλος, θα απευθύνεται στην έρευνα, αφού την εποπτεία έχει το Πανεπιστήμιο, το οποίο διαθέτει σχετικό Τμήμα Επιστημών. Επομένως, είναι ένας χώρος όπου θα συμμετέχουν φοιτητές για τις σπουδές και την έρευνά τους.

Δείτε επίσης:
Ελληνικοί αμπελώνες στους 50 καλύτερους του κόσμου

Τα ωραία των ορέων: Οι ορεινοί αμπελώνες κάνουν καλύτερα κρασιά;

Λύθηκε το μυστήριο προέλευσης του ισπανικού κρασιού αλμπαρίνιο