Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες, καθώς οι δύο χώρες που κατέχουν την πλειοψηφία στην παραγωγή κακάο, η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού, απειλούν με εμπάργκο.

Η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού παράγουν πάνω από το 60% του κακάο που καταναλώνεται παγκοσμίως. Όπως ανακοίνωσαν λοιπόν, αν οι πολυεθνικές σοκολατοβιομηχανίες δεν αλλάξουν τις συνθήκες με τις οποίες κάνουν μέχρι σήμερα τις συναλλαγές τους μαζί τους, εξασφαλίζοντας ελάχιστο τίμημα πώλησης στα 2.300€ τον τόνο, τότε την επόμενη περίοδο (2020-21) θα αναστείλουν τις πωλήσεις.

Μπροστά σε αυτή την απειλή, οι κυριότεροι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και εμπορίας κακάο διεθνώς, προσήλθαν στη σύνοδο του Αμπιτζάν για να διαπραγματευθούν με τα αρμόδια όργανα των δύο χωρών -το Συμβούλιο Κακάο της Γκάνας και το Συμβούλιο Καφέ και Κακάο της Ακτής Ελεφαντοστού. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κολοσσών της Mars, Barry and Collebaut, Mondelez, Olam, SucDen, Hershey, Cargill, Bloomer Chocolate και Touton, έφυγαν σιωπηλοί μετά τη σύνοδο και πηγές και από τις δύο πλευρές παραδέχονται πως δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για τις τιμές, ούτε για τον μηχανισμό πληρωμών. Μόνο η Mars και η Cargill έδειξαν μία διάθεση να στηρίξουν τις απαιτήσεις των δύο αφρικανικών χωρών, έστω και με τρόπο ασαφή.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες – παραγωγοί αποφάσισαν να συμπήξουν κοινό μέτωπο, απαιτώντας κάποια από τα τεράστια κέρδη της αγοράς να φθάσουν και στους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αρμόδιου Συμβουλίου Κακάο της Γκάνας, Τζόζεφ Μποχαΐν Αϊντού, στόχος είναι «να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς αμοιβές για τους χωρικούς», που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Είναι ενδεικτικό ότι στη Δύση, με προεξάρχουσα την Ευρώπη, καταναλώνονται προϊόντα που αποφέρουν κέρδη 90 δισεκ. ευρώ, με τις βιομηχανίες να καρπώνονται το 75% ενώ στους χωρικούς και στους παραγωγούς φθάνει μόλις το 4-6%.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης:
Το «μανιφέστο» της σοκολάτας