Ως ορόσημο για την λειτουργία της εστίασης και των κλειστών χώρων έχει τεθεί η 13 Σεπτεμβρίου καθώς από τότε είχε οριστεί ότι θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα διαχωρισμού εμβολιασμένων και μη. Τα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σχεδόν επιβάλλει η τριπλή διάσταση των νέων μέτρων, καθώς τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί και κανόνες είτε μόνο για εμβολιασμένους, είτε μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά και για την παρουσία αμφότερων σε χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, απαιτώντας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μεγάλη εγρήγορση για την πιστή τήρηση των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε εκείνα τα σημεία που θα λειτουργήσουν μετά από σχεδόν δύο χρόνια με όρους σχετικής μαζικότητας, όπως είναι τα γυμναστήρια, τα γήπεδα και βεβαίως τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Τα νέα μέτρα αρθρώνονται σε τρία επίπεδα, δηλαδή προβλέπονται μέτρα μόνο για εμβολιασμένους, μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά και για τις περιπτώσεις συνύπαρξής τους, ενώ η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στην τήρηση των περιορισμών στους κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, γυμναστήρια, χώρους πολιτισμού και άθλησης, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όχημα για την ελεύθερη πρόσβαση παντού αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή νόσησης), ενώ δυνατότητα πρόσβασης εξασφαλίζεται και για τους ανεμβολίαστους, με την διενέργεια διαγνωστικού τεστ (rapid test), με τιμή πλαφόν τα 10 ευρώ, σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, τα οποία ενεργοποιούνται από τη Δευτέρα.

Δεύτερο μεγάλο στοίχημα, εκτός από τη λειτουργία των κλειστών χώρων, συνιστά η επαναφορά του μαθητικού δυναμικού στη δια ζώσης διδασκαλία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η οποία θα ακολουθεί νέα, υγειονομικά πρωτόκολλα. Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται σειρά συνδυαστικών μέτρων για την ομαλή λειτουργία της σχολικής τάξης, ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και μαθητές υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, όπως και στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης, ιδίως όταν η μετάλλαξη Δέλτα (κυρίαρχη στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας) βάλλει ιδιαίτερα κατά του νεανικού πληθυσμού.

Όλα όσα ισχύουν

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Τι θα ισχύει στην εστίαση:

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

1. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα – Στα 10 ευρώ το κόστος

2. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους.

Η τιμή των test θα είναι 10 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

3. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

4. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι.

6. Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Επιδότηση στην εστίαση: Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι πληρωμές

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην εστίαση για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη

Εστίαση: Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους