Την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, πρόκειται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων εστίασης για τις επιδότησεις, που συνολικά θα αγγίζουν τα 330 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του Μαίου, υπολογίζεται ότι 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, οι οποίες το 2020 παρουσίασαν 20% πτώση του τζίρου τους, θα λάβουν επιδότηση. Αυτό, αφορά και τις επιχειρήσεις που είναι υποκαταστήματα αλυσίδων franchise.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 και δεν θα ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, ενώ, το ποσό, στο σύνολό του, δεν θα είναι επιστρεπτέο.

Η επιδότηση αυτή, γίνεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της εστίασης που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου. Έχει προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ, και στοχεύει να δώσει κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις, για τους 2 με 3 πρώτους μήνες λειτουργίας τους.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr, και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.

Εκτιμάται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Τα κριτήρια ένταξης
α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
γ) Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Δείτε επίσης:

Lockdown: Τα επόμενα βήματα στη λειτουργία της εστίασης

Προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι στην εστίαση

Γερμανία: Ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και το φετινό Oktoberfest