Φαίνεται πως οι άνθρωποι πάντα ενδιαφέρονταν για το καλό φαγητό. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, οι εργαζόμενοι σε ορυχείο αλατιού πριν από 2.700 χρόνια κατανάλωναν τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση.

Όπως εξηγεί ο Frank Maixner, μικροβιολόγος στο ερευνητικό εργαστήριο EuRac στο Μπολτσάνο της Ιταλίας, οι άνθρωποι αυτοί ήταν αρκετά εξελιγμένοι και είχαν την ικανότητα να εφαρμόζουν τις διαδικασίες ζύμωσης στα τρόφιμα κατά βούληση.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μετά από την εξέταση ανθρωπίνων κοπράνων. Η ερευνητική ομάδα ελέγχοντας τα δείγματα ανακάλυψε άφθονο DNA από το Penicillium roqueforti – που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπλε τυριού σήμερα – και το Saccharomyces cerevisiae, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπίρας και στο ψήσιμο ψωμιού. Τα ίχνη μυκήτων που εντοπίστηκαν, υποδηλώνουν πως υπήρχαν συγκεκριμένες τεχνικές ζύμωσης.

«Οι άνθρωποι που εργάζονταν στα ορυχεία την Εποχή του Σιδήρου στο Hallstatt φαίνεται ότι εφάρμοσαν σκόπιμα τεχνικές ζύμωσης σε τρόφιμα με μικροοργανισμούς, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στις μέρες μας στη βιομηχανία τροφίμων», λέει στο CNN η μία από τους συγγραφείς της μελέτης Kerstin Kowarik, αρχαιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. «Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι όχι μόνο ήταν περίπλοκες οι προϊστορικές μαγειρικές πρακτικές, αλλά και ότι τα πολύπλοκα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και η τεχνική της ζύμωσης διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην πρώιμη ιστορία των τροφίμων μας», συμπληρώνει.

Δείτε επίσης:
«Food Roulette», το πιο ανατρεπτικό digital παιχνίδι γεύσεων

Στο Μπλάκ Φράιντεϊ της Κωτσόβολος…ουδείς αναμάρτητος

Νέο άλμα πωλήσεων για τα σούπερ μάρκετ το 2020