Δύο ήταν οι μπίρες που αναδείχθηκαν νικήτριες στα Greek Beer Awards του 2021, το πέμπτο έτος διοργάνωσης του διαγωνισμού. Η μία, με σταθερή παρουσία στον χώρο της ελληνικής ζυθοποιίας, ενώ η άλλη, πρωτοεμφανιζόμενη στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Ο λόγος για την Voreia Smoked από τη Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος και την Chloe, μια συνεργατική μπίρα των Μικροζυθοποιία Μεταμόρφωσης και Strange Brew. Και οι δύο αυτές μπίρες, κατάφεραν να ξεχωρίσουν σαν Top Ale και Top Lager αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στις κατηγορίες που συμμετείχαν (Specialty Ale και Pale Lager).

Το χρυσό, όμως, δεν ανήκει μόνο στις δύο μπίρες της πρώτης θέσης, αφού διακρίθηκαν επίσης η Monday’s της Μικροζυθοποιίας Septem που επανήλθε φέτος στο διαγωνισμό, η Lola IPA από την Ζυθοποιία Πηνειού και η Insomnia από την Noctua Μικροζυθοποιία Αθήνας. Η Sknipa Imperial Stout από την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης διακρίθηκε επίσης με χρυσό βραβείο, ανεβαίνοντας μια θέση σε σχέση με πέρσι που είχε αποσπάσει ασημένιο μετάλλιο.

Ο διαγωνισμός, αυτή τη χρονιά, ακολούθησε τους νέους τρόπους και συνήθειες που ολόκληρος ο πλανήτης έχει πια εντάξει πια στην καθημερινότητά του, αλλάζοντας έτσι όλες τις καθιερωμένες διαδικασίες. Οι κριτές έλαβαν τα δείγματα συσκευασμένα και καλυμμένα στον χώρο τους και συναντήθηκαν διαδικτυακά για να πραγματοποιήσουν την ταυτόχρονη γευστική δοκιμή. Δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο της ελληνικής ζυθοποιίας και προσαρμόστηκαν εύκολα και άμεσα στο νέο, ηλεκτρονικό τρόπο αξιολόγησης και υποβολής σχολίων.
Αυτή τη χρονιά, την ομάδα των καταξιωμένων κριτών, συμπλήρωσαν και κριτές από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, με τον Tim Hampson να επανέρχεται στην θέση του επικεφαλής των κριτών.

Μάλιστα, ένας από τους κριτές, ο Maurizio Maestrelli, ιδρυτής του Milano beer week, και δημοσιογράφος με ειδίκευση στα θέματα ζύθου, έγραψε, μεταξύ άλλων, στο Twitter: «Εντυπωσιακά βήματα προόδου για την ελληνική μικροζυθοποιία και εξαιρετική διοργάνωση…»

 

Αξίζει όμως να αναφερθούμε και στις μπίρες που απέσπασαν το ασημένιο μετάλλιο, αλλά και σε όλες τις μπίρες που αν και δεν βραβεύτηκαν, κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Η πρωτοεμφανιζόμενη στα Greek Beer Awards, Candia Lager από τις Κρητικές Ζυθοποιίες Ζηδιανάκη, έλαβε το ασημένιο μετάλλιο στις Pale Lager. Παράλληλα, ασημένια διάκριση έλαβε και η Canal Dive Pilsner της Κορινθιακής Ζυθοποιίας στις Pilsner , που μοιράστηκε τη θέση με τη νομαδική Valtinger Chalkidiki. Εξαιρετική ήταν και η παρουσία των νομαδικών Eden IPL, Methia Pale Ale και “Η ψυχή του πάρτι”, αποσπώντας ασημένια μετάλλια στις κατηγορίες τους, αποδεικνύοντας ότι το μεράκι των νομάδων σε συνδυασμό με την αρμονική συνεργασία με το ζυθοποιείο που επιλέγουν, χαρίζουν στην χώρα μας και τους επισκέπτες μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Οι μπίρες Mikònu Barrel Aged Porter on Pomace Brandy, Ammousa IPA και Alea California Common, κέρδισαν χάλκινο μετάλλιο στις κατηγορίες Barrel Aged, IPA και Specialty Lager αντίστοιχα. Οι δύο πρώτες χαρακτηρίστηκαν ως πολύ ιδιαίτερες μπίρες, ενώ η τρίτη ως μια από τις καλύτερες California Common εκτός Η.Π.Α.

Τέλος, οι κριτές, αναφέρθηκαν και στις μπίρες Salonikia Honey Pilsner και Voreia Smoked, κρίνοντάς τες ως εξαιρετικές και με δυνατότητες για «διεθνή καριέρα», ενώ όσο αφορά στην καπνιστή μπίρα από τις Σέρρες πρόσθεσαν ότι δεν έχουν συναντήσει πιο αξιόλογη προσπάθεια καπνιστής μπίρας στην Ευρώπη, εκτός Μπάμπεργκ, και ότι ουδέποτε θα είχαν στο μυαλό τους ότι αυτή θα προέρχεται από την Ελλάδα.

Δείτε επίσης:

Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τη γεύση της μπίρας

Πώς να παγώσεις τη ζεστή μπίρα σε 2 λεπτά

Βοlo preto: το πορτογαλικό κέικ με μαύρη μπίρα