Ο λόγος για το εστιατόριο Koks, που η έδρα του ήταν στο Leynar, ένα χωριό των νησιών Φερόες με περίπου 250 κατοίκους. Ωστόσο, αυτό αλλάζει, καθώς από το καλοκαίρι του 2023, το εστιατόριο με τα δύο αστέρια Michelin θα μετακομίσει ακόμη πιο μακριά και συγκεκριμένα στο Ilimanaq της Γροιλανδίας, έναν οικισμό με μόλις 53 κατοίκους στην δυτική ακτή του τεράστιου νησιού του Αρκτικού Κύκλου. Φυσικά, τον χειμώνα θα παραμείνει κλειστό, αφού οι καιρικές συνθήκες εκεί δεν επιτρέπουν τα ταξίδια.

Έτσι, από τις 12 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου, το Koks αναλαμβάνει τη διαχείριση του εστιατορίου στο Ilimanaq Lodge. Η ομάδα του εστιατορίου θα σερβίρει ένα στάνταρ μενού 17-20 πιάτων για μόλις 30 πελάτες ανά βραδιά.

Η μετακόμιση ήρθε ως συνέπεια από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε το εστιατόριο. Δύσκολο να λειτουργεί στον μικρό χώρο του κοντά στη λίμνη Leynar ενώ είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις στην κατασκευή του μόνιμου νέου χώρου του στα Φερόες.

Στα πιάτα τα περισσότερα υλικά και πιάτα προέρχονται από ντόπια υλικά τα οποία έχουν παραχθεί με παραδοσιακό τρόπο. Ανάμεσα τους υπάρχουν και πιάτα από κρέατα ζώων που ζουν στη Γροιλανδία αλλά όχι στα Φερόες. Όπως ο μοσχόβους και ο τάρανδος. «Έχουμε επίσης όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες επιλογές από την θάλασσα, τα οποία συνήθως δεν έχουμε στα Φερόες αλλά θεωρούνται παραδοσιακά φαγητά στη Γροιλανδία. Όπως διάφορα θαλασσινά και ψάρια».To Κοks ελπίζει να λειτουργήσει ξανά στα Φερόες το 2024, λέει ο Ζίσκα. «Έχουμε αρκετή σιγουριά ότι θα επιστρέψουμε στα νησιά Φερόες και ότι το τωρινό ταξίδι μας θα μας κάνει μία καλύτερη, πιο δυνατή και δημιουργικότερη ομάδα».

Το menu δοκιμής κοστίζει 2100 κορώνες Δανίας (280 ευρώ). Αν σας ενδιαφέρει να ζήσετε αυτή την τόσο μακρινή αλλά ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία μπορείτε να κάνετε κράτηση ΕΔΩ.

Δείτε επίσης:
Το μεγαλύτερο ιγκλού εστιατόριο βρίσκεται στα Ιμαλάια

Εστιατόριο ψάχνει πελάτη που πήγε με ένα μέτρο χιόνι!

Πόση θλίψη και μοναξιά κρύβουν τα άδεια εστιατόρια; Ο Γιάννης Ευσταθιάδης (Απίκιος) σχολιάζει

Το άρθρο της εβδομάδας