Αναταράξεις και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στον κλάδο της εστίασης τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από 13 Σεπτεμβρίου. Από την συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα, στα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η πολύπαθη εστίαση μπαίνει από τις 13/9 μπαίνει σε μίνι lockdown. Το 50% των συμπολιτών μας είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Οι δυνητικοί μας πελάτες μειώνονται κατά 50%. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στην εστίαση» δήλωσε στο ΜEGA το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του κλάδου της εστίασης. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης της κοινωνίας για μέτρα που η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει», είπε. Όπως ανέφερε, ο ίδιος και οι υπόλοιποι άνθρωποι της εστίασης, ανέμεναν από την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ρευστότητα, ενίσχυση στο θέμα των ενοικίων αλλά και τη μέριμνα για τις αναστολές εργασίας.

Παράλληλα, συνέχισε, ο κλάδος της εστίασης είχε ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα επιδότησης μηχανημάτων καθαρισμού αέρα. «Από 13 του μηνός θα είμαστε απέναντι από τους πελάτες μας» υπογράμμισε.

Στο «τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας
Πάντως στην περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα, είναι πολύ πιθανό μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών να ακολουθήσουν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η επέκταση της υποχρεωτικότητας υπάρχει στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών, και αυτό άφορα επαγγελματικές ομάδες όπως εκπαιδευτικούς ή σώματα ασφάλειας. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε».

Οι επόμενοι στη λίστα της υποχρεωτικότητας θα είναι οι εργαζομένοι στα σώματα ασφαλείας, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό. Επίσης οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο. Γενικότερα, η υποχρεωτικότητα θα αφορά τους εργαζόμενους που έρχονται σε μεγάλη επαφή με ανθρώπους.

Πάντως ανοιχτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Παρασκευή και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων οργάνων.

Απαντώντας στην κριτική πως ενώ στους κλειστούς χώρους το χειμώνα οι πελάτες θα είναι αμιγώς εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το προσωπικό μπορεί να μην είναι εμβολιασμένο, εξήγησε ότι «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά, με μάσκα σε κάθε στάση της δουλειάς των υπαλλήλων στην εστίαση και δυο τεστ κορωνοϊού εβδομαδιαίως. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ρrotothema.gr

Δείτε επίσης:
Εστίαση: Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Εστίαση: Χειμώνας μετ’ εμποδίων για τους ανεμβολίαστους

Τι ισχύει για τα υποχρεωτικά test των ανεμβολίαστων εργαζομένων στην εστίαση