Ο Ράσμους Μανκ, σεφ του διάστερου Alchemist στην Κοπεγχάγη, μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο του εστιατορίου του στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν έβαλε λουκέτο αλλά μαγειρεύει με εθελοντές σεφ για άστεγους και εξαρτημένους. Ο σεφ μίλησε στο Olivemagazine.gr για την πρωτοβουλία του ονόματι «Junk Food».

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, που η αλληλοβοήθεια και κοινωνική υποστήριξη με κάθε δυνατό μέσο είναι πιο απαραίτητα από ποτέ, ο σεφ έστρεψε την προσοχή του στη σίτιση των πιο ευάλωτων της πόλης, με το project Junk Food. Η κουζίνα του, που φιλοξενούσε το γαστρονομικό concept του μενού γευσιγνωσίας 50 πιάτων, (κόστους 600 δολαρίων) πλέον είναι πλέον το σημείο όπου μαζί με εθελοντές συναδέλφους του μαγειρεύουν καθημερινά περισσότερες από 400 μερίδες φαγητού για αστέγους. Πολλά από τα καταφύγια της πόλης έκλεισαν για να αποφευχθεί η περεταίρω εξάπλωση του ιού, κάτι που συνεπώς είχε σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν άνθρωποι που ήδη είχαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Το project του Μανκ ξεκίνησε από το 2019, χρονιά που ο σεφ μαζί με τον επιχειρηματία Λαρς Σίερ Κρίστενσεν αφιέρωνε περισσότερο χρόνο για να ανοίξει το Alchemist, του οποίου είναι συνιδιοκτήτης. Σημειώνεται ότι κάνουμε λόγο για το καλύτερο εστιατόριο της Κοπεγχάγης (σύμφωνα με έγκριτο εθνικό γαστρονομικό οδηγό), που εντός 7 μηνών λειτουργίας πήρε 2 αστέρια Michelin.

Η εντυπωσιακή σάλα του Alchemist, ένα μόνο τμήμα της πολυσυζητημένης αυτής εστιατορικής άφιξης που απέσπασε 2 αστέρια Michelin σε 7 μόλις μήνες λειτουργίας

Ο σεφ, μιλώντας στο Olivemagazine.gr για τη δράση του αναφέρει: «Πριν λίγες μέρες, κλείσαμε το εστιατόριο με εντολή της κυβέρνησης και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν. Πλέον όμως έχω αρκετό χρόνο για να τον αξιοποιήσω διαφορετικά. Ήταν πολύ σημαντικό να αφοσιωθώ στο Junk Food, ένα project που ξεκίνησα πέρυσι αλλά μπορούσα να δουλεύω για αυτό μόνο κάθε Κυριακή. Τώρα, λόγω της κατάστασης, επειδή η κυβέρνηση έλαβε επιπλέον μέτρα για να μην βρεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα διαφορετικά και σε καθημερινή βάση. Στο Alchemist βασικό μέλημα είναι να αλλάξω την οπτική των επισκεπτών μας για το φαγητό διεγείροντας σκέψεις και συναισθήματα, σε αυτό το project κάνουμε κάτι αντίστοιχο αλλά από άλλη σκοπιά. Ρωτήσαμε το δήμαρχο πόσες μερίδες φαγητού χρειάζονται καθημερινά και καταφέραμε να τις καλύψουμε μαγειρεύοντας στην κουζίνα του εστιατορίου 400 και πλέον μερίδες με μια ομάδα εθελοντών σεφ που δεν ξεπερνά τα 8 άτομα τα οποία εναλλάσσονται. Με την υποστήριξη χορηγών που μάς παρέχουν τις βασικές πρώτες ύλες και πολλή οργάνωση καταφέρνουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κοπεγχάγη. Νιώθουμε πολύ καλά με αυτό που γίνεται, μόλις πριν από λίγο ολοκληρώσαμε μαγείρεμα και πακετάρισμα 400 μερίδων πουρέ πατάτας με καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα μοσχαριού. Σήμερα παραλάβαμε 20 κιλά μοσχαρίσιο κρέας που θα μαγειρέψουμε για αύριο με λαζάνια για 500 άτομα. Προσπαθούμε να γίνεται η κατανομή των εργασιών σωστά και με ακρίβεια, όπως γίνεται με μεγάλες οργανώσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όλο αυτό αλλά λειτουργούμε πολύ οργανωμένα. Είναι επίσης εκπληκτική η ανταπόκριση του κόσμου στο project αφού πολλοί επικοινωνούν μαζί μας για να συνεισφέρουν όπως μπορεί ο καθένας στηρίζοντας τους συνανθρώπους μας. Ανυπομονώ να δω πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό εντός των επόμενων εβδομάδων», αναφέρει ολοκληρώνοντας.

Φωτογραφίες; Jon Angelo (πορτρέτο), Kim Holtermand (The Alchemist)

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Πρωτοβουλίες από επιχειρηματίες της εστίασης ανά τον κόσμο

Η τελετή των World’s 50 Βest Restaurants αναβάλλεται για το 2021

Κορωνοϊός: Μήνυμα από τον Διευθυντή διεθνών εκδόσεων των Οδηγών Michelin