Μια σειρά νέων συνηθειών, που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της κρίσης του κορωνοϊού, αναμένεται να διατηρηθούν από μεγάλες ομάδες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).

Aρχικά, όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης που ξεκίνησε στις 25 Μαϊου, το 33% ή 1 στους 3 θα ξεκινήσει άμεσα να πηγαίνει για φαγητό σε εστιατόριο-ταβέρνα, ενώ το 17% θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στο χρόνο. Ωστόσο, 1 στους 2 δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020.

Ακόμη, διείσδυση στην καθημερινότητα καταγράφεται για τα αντισηπτικά με το 30% του κοινού να δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να κουβαλάει μαζί του αντισηπτικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι 4 στους 10 θα διατηρήσουν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος, κάτι που αποτελεί ενδεικτικό της αίσθησης κινδύνου που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφονται ακόμη σε σχέση με τις προβλέψεις των καταναλωτών για τις διακοπές. Συγκεκριμένα, 1 στους 4 καταναλωτές (24%) δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές όπως έκανε κάθε χρόνο, ενώ το 17% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 27% δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 32% (1 στους 3) δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει.

Η πλειοψηφία σε ποσοστό 37% εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει διακοπές τον Αύγουστο, το 16% νωρίτερα από τον Ιούλιο και το 15% αργότερα μετά το καλοκαίρι μέσα στο 2020. Το 30% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές, ενώ ένα 8% θεωρεί ότι δεν μπορέσει κάνει διακοπές ούτε το 2021.

Σημειώνεται ακόμη πως μόλις το 38% του κοινού έχει σταματήσει να φοράει γάντια μιας χρήσης κατά την επίσκεψη του στα καταστήματα, ενώ το 11% θα σταματήσει άμεσα και το 13% θα σταματήσει να φοράει γάντια μέσα στο 2020. Τέλος, τα ποσοστά για τις μάσκες είναι ακόμα μεγαλύτερα. Μόλις το 28% έχει σταματήσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα, ενώ το 15% θα σταματήσει άμεσα και το 16% μέσα στο 2020. Το υπόλοιπο 41% θα σταματήσει αργότερα.

Διαβάστε ακόμη:
Ζυθοποιία: Η επόμενη μέρα μετά την άρση του lockdown

Αναβολή Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Οίνου Lemnos Philema 2020

Οι πιο δημοφιλείς «take away» επιλογές την περίοδο της καραντίνας