Μόνο με καθήμενους και σε ανοιχτούς χώρους τα νυχτερινά μαγαζιά. Βαριά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας για την παραβίαση των κανόνων.

Σε ένα καλοκαίρι με ελευθερίες αλλά και με σύνεση, παρέπεμψε την Παρασκευή 11 Ιουνίου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τοποθέτηση της στη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας. Μπορεί ο περιορισμός της πανδημίας να βρίσκεται ήδη σε ικανοποιητικά επίπεδα στη χώρα μας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα να εξελίσσεται καθημερινά, το επιθυμητό τείχος ανοσίας, όμως, είναι ακόμα μακριά. Το ορόσημο του 60% στο τείχος ανοσίας εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού, αλλά μέχρι τότε η ξεγνοιασιά αργεί και οι κίνδυνοι καραδοκούν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αλλά και το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν ήδη εκφράσει την αγωνία τους για μια πιθανώς δραματική αύξηση της επιδημίας στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και της έναρξη των δραστηριοτήτων με σημαντικό συγχρωτισμό όπως οι συναυλίες και οι αθλητικές εκδηλώσεις.

Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα
Στο πλαίσιο αυτό -και τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών με αυξημένη μεταδοτικότητα, η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα μέτρα που έχει αποφασίσει και δρομολογήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

– Η καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

– Η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας να γίνεται με το απαραίτητο PLF και αρνητικό τεστ.

– Να συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια και να χρησιμοποιείται αλγόριθμος ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.

– Ιδιαίτερα μέτρα θα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αυξηθεί το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.

– Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

– Φέτος που η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε τα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητά μας από το Σάββατο 12 Ιουνίου, ξεκινώντας από την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση. Επιπλέον, ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο εξόδους και αυξάνεται η χωρητικότητα στα θεάματα. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε όλες τις σχολές και τις βαθμίδες, επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια, επιτρέπονται τα πανηγύρια σε περιφερειακές ενότητες με εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% και τέλος από την Τρίτη 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού και η απόσταση μεταξύ των πάγκων στις λαϊκές μειώνεται στο ένα μέτρο. Πιο αναλυτικά οι δραστηριότητες που «ανοίγουν» το επόμενο τετραήμερο:

Το Σάββατο 12 Ιουνίου, από 6 το πρωί:
-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα

Επανέρχεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους μόνο για καθήμενους. Στο πρώτο παράπτωμα θα ισχύει 5.000 ευρώ πρόστιμο και στο δεύτερο παράπτωμα 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας

-Επανέρχεται η λειτουργία της εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο εξόδους

-Αυξάνεται η χωρητικότητα στα θεάματα από το 50% σε 75% έως 1.000 θέσεις, στο 70% έως 5.000 θέσεις και στο 65% έως 15.000. Για μεγαλύτερη χωρητικότητα, ισχύσει το όριο των 10.000 ατόμων.

Από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί:

-Επανεκκινούνται οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε όλες τις σχολές και τις βαθμίδες

-Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία και με rapid ή self test για μαθητές και καθηγητές

-Επιτρέπονται τα πανηγύρια σε περιφερειακές ενότητες με άνω του 50% εμβολιασμένους

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:

-Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού με όλα τα πρωτόκολλα προστασίας

-Στις λαϊκές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πηγαίνει ένα μέτρο

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Το Τaste Garden επιστρέφει στο Golden Hall

Σούπερ μάρκετ: Αυτό είναι το νέο ωράριο λειτουργίας – Τι αλλάζει και στις αποστάσεις

Άνοιξε και πάλι τις πόρτες του το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ