Τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού ανά τον κόσμο γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά και στην Κίνα, χώρα όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, μεταξύ άλλων, προτρέπουν τους πολίτες να γίνουν χορτοφάγοι.

Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας στηρίζεται στην πεποίθηση των επιστημόνων ότι η κατανάλωση κρέατος μπορεί να είναι μία από τις αιτίες μετάδοσης της ασθένειας, κάτι βέβαια που έχει διαψευθεί από τη γαλλική οργάνωση υγείας που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» πως τα ζώα, τόσο τα κατοικίδια όσο και αυτά της κτηνοτροφίας, μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα ωστόσο με έρευνα του αμερικανικού κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών περισσότερες από το 75% των νέων ασθενειών είναι ζωικής προέλευσης. Ειδικοί πιστεύουν ότι ο επικίνδυνος ιός δημιουργήθηκε σε αγορά στη Γουχάν στην Κίνα όπου οι άνθρωποι έχουν άμεση επαφή με ζωντανά ζώα και σάρκα ζώων και μάλιστα χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Μέχρι σήμερα πολλοί επικίνδυνοι ιοί όπως ο SARS, η γρίπη των πτηνών κ.ά προέρχονται από ζώα οπότε λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το γεγονός και τα χιλιάδες κρούσματα στη χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προτρέπει τους Κινέζους να καταφύγουν στη λύση της χορτοφαγίας.

Θεωρείται ότι ο ιός SARS coronavirus (SARS-CoV) προέρχεται από νυχτερίδες που στη συνέχεια τον διέσπειραν και σε άλλα ζώα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω των ζώων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την σοβαρότητα τη κατάστασης και τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η ευλαβική τήρηση των οδηγιών που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς.

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Οι τροφές που προστατεύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό

Επιχείρηση ιώσεις: Ποια χάπια; Το μυστικό είναι στη διατροφή

Κορωνοϊός: Μπορεί το τσάι να αποτρέψει τη μετάδοση του;