Ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι η αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα θα γίνει από την εστίαση και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Η συγκεκριμένη προτεραιότητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στηρίζεται σε δύο άξονες: αφενός να ξεκινήσει και πάλι η δραστηριότητα τμημάτων της αγοράς που θα ενισχύσουν την οικονομία αλλά και τα δημόσια οικονομικά, αφετέρου να μπορούν να τηρηθούν περιοριστικοί κανόνες στο κομμάτι της ασφάλειας υγείας.

«Θα ξεκινήσουμε από τα καταστήματα που μπορούμε να ελέγξουμε ότι μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες. Να είναι σε θέση να ελέγξουν την είσοδο, να μπορούν να τηρηθούν τα τετραγωνικά ανά πελάτη κ.ο.κ. Επίσης, από επιχειρήσεις που μπορούν να το σηκώσουν ως βάρος, διότι αναγνωρίζουμε ότι η επανεκκίνηση για κάποιους θα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Και φυσικά, θα ξεκινήσουμε από εκεί που το Δημόσιο μπορεί να έχει γρήγορα λεφτά και έσοδα ώστε να τονωθούν και τα ταμεία του, τα οποία προς το παρόν μόνο δίνουν», λέει στο «ΘΕΜΑ» πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Κάπως έτσι, και με δεδομένο ότι ο χώρος της εστίασης γενικότερα -καφέ, εστιατόρια και μπαρ- συγκεντρώνει περίπου το 30% των καταναλωτικών δαπανών, αυτομάτως μπαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρώτος στη λίστα με τους τομείς της οικονομίας που θα επαναλειτουργήσουν. Αυτό όμως θα γίνει με αυστηρούς για την ασφάλεια της υγείας όρους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρση θα αφορά σε πρώτο στάδιο καταστήματα με υπαίθριους χώρους. Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστούν όρια στους πελάτες ανά τ.μ. κάθε καταστήματος, όπως επίσης και στα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Γι’ αυτό εξάλλου και το σκεπτικό των Αρχών είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν περίπου με το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων που είχαν.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Η καραντίνα αλλάζει τις συνήθειες των καταναλωτών

Κορωνοϊός: Πώς να ανοίγουμε σωστά ένα πακέτο delivery εν μέσω

Κορωνοϊός: Οι αλλαγές που έφερε στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών