Θα μπορούσες να σκεφτείς πως ο ταχυδρόμος μία μέρα θα σου άφηνε ένα πακέτο με σπόρους; Και όμως συμβαίνει!

Συγκεκριμένα, σπόροι άγνωστης προέλευσης καταφθάνουν ταχυδρομικώς σε σπίτια κατοίκων των ΗΠΑ και όχι μόνο. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει ζητήσει από τους πολίτες να μην φυτεύουν αυτούς τους σπόρους που φτάνουν στα σπίτια τους άνευ παραγγελίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Guardian, έχουν πραγματοποιηθεί πιθανόν χιλιάδες αποστολές, στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη, ενώ περίπου 100 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Βρετανία, όπου έχουν ξεκινήσει και έρευνες.

Τα σακουλάκια με τους σπόρους φτάνουν ταχυδρομικώς σε πακέτα που αναφέρουν συνήθως ότι πρόκειται για σκουλαρίκια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα, κάτι που συμβαίνει μάλλον για να «παρακάμψουν» τους ελέγχους. Τα περισσότερα πακέτα φέρνεται να έχουν σταλεί από την Κίνα, αλλά υπάρχουν και πακέτα σπόρων που φέρεται να έχουν σταλεί από την Ταϊβάν, το Ουζμπεκιστάν, ακόμη και τα Νησιά Σολομώντα. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι είναι πλαστές οι κινέζικες διευθύνσεις που εμφανίζονται σε κάποια πακέτα από τους σπόρους.

 

Όσον αφορά τους παραλήπτες, η Τζαν Γκάουαρντ, μια Βρετανίδα που φυτεύει σχεδόν τα πάντα στον μικρό κήπο της στο Ίσμπουρν, έλαβε ένα τέτοιο πακέτο με σπόρους από τη Σιγκαπούρη. Όταν δημοσίευσε σχετικές φωτογραφίες σε ένα γκρουπ για κηπουρούς στο Facebook, ένα άλλο μέλος- που βρισκόταν στην Πορτογαλία- της είπε ότι έλαβε ακριβώς το ίδιο πακέτο, τις ίδιες ημέρες. Από την άλλη, μια γυναίκα στη Ν. Ζηλανδία πήρε ξαφνικά ένα πακέτο από τη Ζάμπια.

Από την άλλη μια γυναίκα στο Τέξας, που έλαβε ένα σακουλάκι σπόρων τον Απρίλιο, πίστεψε ότι ήταν δώρο και τους φύτεψε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο εκτιμούν πως μάλλον πρόκειται για απάτη που στήνουν κάποιες διαδικτυακές επιχειρήσεις, κάνοντας αποστολές σε άτομα που δεν έχουν παραγγείλει τίποτα, για να «στηρίξουν» με αυτό τον τρόπο ψευδείς αξιολογήσεις για τα προϊόντα τους.

Πάντως, ο επίτροπος Γεωργίας του Κεντάκι, Ράιαν Κουάρλς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να ξέρουμε αν πρόκειται για απάτη, φάρσα ή πράξη αγροτικής βιοτρομοκρατίας», δήλωσε και προειδοποίησε: «Οι σπόροι θα μπορούσαν να εισάγουν άγνωστες ασθένειες σε τοπικά φυτά, να βλάψουν τα ζώα ή να απειλήσουν το περιβάλλον μας».

Διαβάστε επίσης:
Make a wish: Πραγματοποιήθηκε η ευχή του Γιώργου να γίνει καντινιέρης

Eταιρία δίνει 2.200 ευρώ σε 3 κρεατοφάγους για να γίνουν vegan
Στη Βόρεια Ελλάδα καινοτομούν με ποντιακή πίτα με άλειμμα σοκολάτας