Την αναγνώριση της μακεδονικής κουζίνας, ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητάει από την Unesco η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

H αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας υπέβαλε στην αρμόδια διεύθυνση του οργανισμού δήλωση πρόθεσης υποβολής στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για τη μακεδονική κουζίνα. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αναμένεται στις 16 Μαρτίου.

Στη δήλωση που κατατέθηκε αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η μαγειρική είναι τέχνη και μέσα από τη διαρκή αναζήτηση και γνώση οδηγεί από τη φύση στον πολιτισμό». Τονίζεται, παράλληλα, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεώρησε πως «ο καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσει τον γαστρονομικό τουρισμό είναι να τον φέρει πραγματικά κοντά στις γεύσεις και τις συνταγές». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η μακεδονική κουζίνα έχει τη δική της σύνθετη ταυτότητα, συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. «Συνδυάζει αυθεντικές γεύσεις και εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακές πρώτες ύλες, ζωντανεύει συνταγές που γεννήθηκαν από τη γαστρονομική παράδοση Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων με τη σημαντική επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμένικης κοινότητας του τόπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η πρόταση της Περιφέρειας συνδέεται με την πρόθεσή της για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί σε μητρώο οι συνταγές που συνθέτουν τη μακεδονική κουζίνα, με αναλυτική παρουσίαση των υλικών και του τρόπου προετοιμασίας και με σύστημα ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που υποβάλλεται πρόταση αναγνώρισης της μακεδονικής κουζίνας ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρώτη είχε υποβληθεί το 2018, αλλά δεν είχε ευδοκιμήσει. Εάν τώρα δοθεί «πράσινο φως» από την Unesco, το επόμενο στάδιο είναι η κατάθεση αναλυτικού φακέλου από την Περιφέρεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Θα ενταχθεί η γαλλική μπαγκέτα στους πολιτιστικούς θησαυρούς της UNESCO;

Μακεδονίτικη πρασόπιτα

Τηγανίτες πατάτας με μακεδονίτικη τηγανιά