Διεξήχθη ο μεγάλος ημιτελικός του παγκόσμιου διαγωνισμού ζαχαροπλαστικής του κόσμου, World Chocolate Masters, που διοργάνωσε η Cacao Barry για 8η φορά με νικητή τον Νικόλα Νικολακόπουλο. Ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στο Παρίσι, όπου και θα διαγωνιστούν 20 υποψήφιοι.

Ο ημιτελικός πραγματοποιήθηκε στην ολοκαίνουργια Ακαδημία Σοκολάτας στην Αθήνα (Chocolate Academy™ Center) της οποίας ηγείται ο pastry chef Philippe Marand (Eastern Europe Middle East and Africa Chocolate Academy™ Manager). Για 12 ώρες περίπου (07:30-18:30) οι διαγωνιζόμενοι υποβλήθηκαν σε 5 assignments (“You”, “Design”, “Taste”, “Snack”, “Bonbon”). Η τέχνη της σοκολάτας, η επιστήμη της σοκολάτας επί της ουσίας, γιορτάζεται με τον καλύτερο τρόπο σπάζοντας τα διεθνή σύνορα και φέρνοντας κοντά ειδήμονες, επαγγελματίες αλλά και απλούς ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα του 8ου Διαγωνισμού, TMRW_Tastes_Looks_Feels_Like γεννήθηκε από τον διχασμό μεταξύ των σκηνών «αποκάλυψης» που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια και της αύξησης μιας νέας φωτεινής αισιοδοξίας. Πώς αυτό το δίπολο επηρεάζει τις ζωές μας και τον τρόπο που δημιουργούμε και συνδεόμαστε μέσα από τη σοκολάτα ή την απολαμβάνουμε; Ποιο είναι τελικά το μέλλον της απόλαυσης;

Ο νικητής Νικόλας Νικολακόπουλος δήλωσε: «Ξεκάθαρα πρέπει να το αγαπάς πολύ όλο αυτό για να τα καταφέρεις σε τέτοιο διαγωνισμό. Το ξέρω ότι ακούγεται κλισέ, αλλά αν δεν είναι πραγματικά το μόνο πράγμα που σε κινεί αυτό, δεν μπορείς να το αντέξεις. Πρέπει να έχεις αφιερώσει μέρος της ζωής σου. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Απαιτούνται άπειρες δοκιμές, θα έχεις άπειρες αποτυχίες, οικονομικά έξοδα, στιγμές που λες θα τα παρατήσω, δεν νομίζω πως τα καταφέρνω, δεν έχει νόημα. Θα αναρωτηθείς συχνά αν αξίζει τον κόπο κάτι τέτοιο. Πραγματικά καταλήγω πάντα ότι για να πεις «αξίζει», πρέπει απλώς να το αγαπάς πάρα πολύ».

Σχετικά με τον διαγωνισμό επισήμανε: «Από τη στιγμή που ξεκινά ο διαγωνισμό, μπαίνεις σε ένα mode παράξενο όπου δεν έχεις φάει, δεν έχεις πιεί νερό, αλλά δεν σε νοιάζει τίποτα γιατί πρέπει να βγουν τα πράγματα σε κάθε περίπτωση. Είσαι δηλαδή σαν μαραθωνοδρόμος. Προσωπικά, σε καμία φάση δεν ένιωσα ανταγωνισμό μεταξύ μας. Επειδή έχουμε περάσει όλοι τόσο δύσκολα μέχρι να φτάσουμε εδώ, καταλαβαίνουμε την κούραση και την προσπάθεια, οπότε όταν κάποιος δυσκολεύεται, νιώθεις τον πόνο του και μπορεί ακόμη και να τον βοηθήσεις.

Νομίζω πως κάθε ζαχαροπλάστης προσεγγίζει διαφορετικά τον διαγωνισμό. Για μένα κυρίως ξεκινάει από τέχνη, από ένα χαρτί κι ένα μολύβι, μια ακουαρέλα. Πρώτα, συνήθως, φτιάχνω μια εικόνα. Μετά, σε αυτήν την εικόνα βάζω συνδυασμούς γεύσεων και μετά υφών. Στο τέλος έρχονται απλώς οι πολλές δοκιμές για να δεις αν αυτό που έχεις σκεφτεί, βγαίνει, αν είναι κάτι ωραίο που δεν το απολαμβάνεις μόνο εσύ αλλά θα το φάει και κάποιος άλλος και θα το απολαύσει. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Με την εμπειρία και τις πολλές δοκιμές, κάποια στιγμή φτάνεις σε ένα σημείο να μπορείς να φαντάζεσαι τις γεύσεις. Πώς, όταν γράφεις μουσική δεν χρειάζεται να παίξεις το κομμάτι για να καταλάβεις; Κάπως έτσι».

Chocolate Academy™ Center στην Αθήνα
Η Chocolate Academy™ Center στην Αθήνα άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2020 με στόχο να γιορτάσει τη δεξιοτεχνία της σοκολάτας και να δώσει, σε τεχνίτες σοκολάτας και pastry chefs, εφόδια, καινοτόμες ιδέες, κλασικές και σύγχρονες τεχνικές μέσα από τα καινοτόμα προϊόντα της Barry Callebaut, τον κορυφαίο κατασκευαστή υψηλής ποιότητας σοκολάτας και κακάο στον κόσμο. Από αρχάριους μέχρι εμπειρογνώμονες, παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και γνώση ώστε να κατακτήσουν τον κόσμο της σοκολάτας καλύπτοντας με το πρόγραμμά της κάθε ανάγκη που υπάρχει στις pastry επιχειρήσεις. H Aκαδημία Σοκολάτας προετοιμάζει και γεννά τους αυριανούς leaders αυτής της τεράστιας και τόσο επιδραστικής παγκόσμιας βιομηχανίας.

Δείτε επίσης:
Μοκατσίνο: Πώς φτιάχνεται το ρόφημα που συνδυάζει καφέ με σοκολάτα

Φτιάχνουμε εύκολα βραχάκια σοκολάτας με δυο υλικά σε λίγα λεπτά

Μους σοκολάτα με άρωμα εσπρέσο