Στον οινοτουρισμό ποντάρουν τα οινοποιεία Βορείου Ελλάδος, για να δοθεί ανάσα στον κλάδο και γενικότερα στις περιοχές όπου αυτά βρίσκονται.

«Ο οινοτουρισμό είναι μία μαγική εμπειρία», επισήμανε η εκπρόσωπος των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος Αλεξάνδρα Ανθίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η περιήγηση στους αμπελώνες και από εκεί στους χώρους οινοποίησης και ωρίμανσης των κρασιών, η γνωριμία με τους δημιουργούς τους και την ιστορία τους, η παρουσία σε χώρους που αποπνέουν παράδοση, πολιτισμό και δημιουργικότητα και τέλος η οινογευσία που αποφέρει γνώση αλλά και απόλαυση, αποτελούν ένα ξεχωριστό βίωμα, τόσο δυνατό που παραμένει ανεξίτηλο», περιγράφει η κ. Ανθίδου.

«Γνωρίζουμε από την επικοινωνία μας με το κοινό πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα οινοποιεία μας θα συνεχίσουν να αποτελούν πόλο έλξης για τον κόσμο που θέλει να ξεφύγει, να εμπλουτίσει τις εμπειρίες του, να κάνει μια εκδρομή», τονίζει και ο Γιάννης Αλμπάνης, διευθυντής της ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος.

«Το κρασί, παρόλο που ως προϊόν επλήγη από την πανδημία, καθώς είναι συνυφασμένο με τον κλάδο της εστίασης, κρατά ζωντανό το κομμάτι της παραγωγής του στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, οπότε κατ’ επέκταση και τον οινοτουρισμό. Στα οινοποιεία μας, ο αριθμός των επισκεπτών κάθε χρόνο αυξάνεται. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που φροντίζουμε να κρατούμε, ο αριθμός επισκεπτών το 2019 άγγιξε τους 100.000, στην πλειονότητά τους Έλληνες», προσθέτει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία στατιστική έρευνα στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, το 2019 ο αριθμός επισκεπτών ήταν 98.000, εκ των οποίων το 64,8% μεμονωμένοι επισκέπτες, το 23,4% γκρουπ και το 11,8% σχολεία. «Σχετικά με την εθνικότητα των επισκεπτών», συνεχίζει ο κ. Αλμπάνης, «γνωρίζουμε πως το 73,1% ήταν Έλληνες, το 18,8% προέρχονταν από χώρες της Ε.Ε. ενώ το 8,1% από τρίτες χώρες».

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που αναμένεται να δώσει ώθηση στην επισκεψιμότητα των οινοποιείων, προσθέτει η κ. Ανθίδου, είναι το γεγονός ότι ο οινοτουρισμός συνδέεται άμεσα με τον οδικό τουρισμό, κάτι που -όπως όλα δείχνουν- θα παίξει κυρίαρχο ρόλο φέτος, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

Δείτε επίσης:
Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα ο οινοποιητικός κλάδος λόγω κορωνοϊού

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές των ελληνικών αποσταγμάτων το 2019

Ελληνικός τουρισμός και κρασί: Η επόμενη μέρα

Το άρθρο της εβδομάδας