Στο μέλλον η γεύση της ντομάτας, καθώς και κάποια άλλα χαρακτηριστικά της, θα μπορούν να βελτιωθούν, καθώς επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να «χαρτογραφήσουν» γενετικά όλα τα είδη καλλιεργημένης και άγριας ντομάτας.

Μάλιστα, το νέο παν-γονιδίωμα έφερε στο φως περίπου 5.000 άγνωστα έως τώρα γονίδια της ντομάτας, μερικά από τα οποία εμπλέκονται και στη γεύση της. Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics, δηλώνουν ότι οι πρόσθετες γενετικές πληροφορίες που προκύπτουν από το παν-γονιδίωμα θα βοηθήσουν τους καλλιεργητές να βελτιώσουν τις ντομάτες τους.

Σημειώνεται ότι το 2012 είχε «διαβαστεί» το πρώτο γονιδίωμα ενός είδους ντομάτας, που περιείχε περίπου 35.000 γονίδια, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του γονιδιώματος αρκετών ακόμη ποικιλιών. Αυτή τη φορά αναλύθηκαν 725 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας (οι 166 για πρώτη φορά), πράγμα που αποκάλυψε 4.873 επιπλέον γονίδια, τα οποία απουσίαζαν από το αρχικό γονιδίωμα.