Ο Ιταλός πρωτοπόρος σεφ, που μαζί με τη σύζυγό του Λάρα Γκίλμορ, ηγούνται της πρωτοβουλίας Food For Soul, μετέτρεψε λόγω της πανδημίας τις κοινωνικές κουζίνες που έχει δημιουργήσει σε κάθε γωνιά της γης, σε τράπεζες τροφίμων.

Η δυναμική του Μποτούρα στην γαστρονομική επανάσταση των τελευταίων ετών είναι αναμφισβήτητη. Η επιρροή του στον κόσμο της γαστρονομίας και οι πρωτοβουλίες του αποτελούν πάντα σημείο αναφοράς εμπνέοντας τον κόσμο της γαστρονομίας. Το κίνημα που ουσιαστικά δημιούργησε για τη μείωση της σπατάλης του φαγητού ήταν και ο θεμέλιος λίθος του στησίματος των πολυσυζητημένων Refettorios σε Μιλάνο, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Παρίσι, Μεξικό και Λονδίνο ενώ το πλάνο του εμπλουτίζεται συνεχώς.

Τα Refettorios είναι κοινωνικές κουζίνες στις οποίες μαγειρεύουν εθελοντές για ευπαθείς ομάδες με τρόφιμα «άσχημα» που μπορούν να αξιοποιηθούν αντί να καταλήξουν στον κάδο των σκουπιδιών. Διαφέρουν ωστόσο από τις από τις γνώριμες σε όλους κοινωνικές κουζίνες γιατί πίσω από όλα υπάρχει η καλλιτεχνική επιμέλεια του χώρου από γνωστούς σχεδιαστές.

Η δημιουργία των Refettorios είναι πάντα μια γιορτή που ενισχύει τη μάχη ενάντια στη σπατάλη φαγητού και αυτό ακριβώς συνεχίζουν να κάνουν και εν μέσω πανδημίας οι ομάδες που τα απαρτίζουν μετατρέποντας θρεπτικές τροφές που θα πετάγονταν, όπως για παράδειγμα μαυρισμένα καρότα ή μαραμένα μυρωδικά, σε νόστιμα γεύματα. Η διαφορά είναι ότι οι σάλες των Refettorios δεν μπορούν μέχρι νεωτέρας .να φιλοξενήσουν τις ευπαθείς ομάδες αλλά αντί αυτού, οι εθελοντές ετοιμάζουν τα γεύματα σε συσκευασίες για να δοθούν έξω.

Φωτογραφίες: Angelo Dalbo

Δείτε επίσης

Κορυφαίο ισπανικό εστιατόριο δημιουργεί project ανακύκλωσης

Πώς η Ιταλία καταπολεμά τη σπατάλη φαγητού

Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου μαγειρεύουν για τους άπορους του Ρίο

Το άρθρο της εβδομάδας