Από φελλούς και μπουκάλια λικέρ μέχρι το νερό που πλένουν τα πιάτα, ένα νέο wine bar, το Rhodora στο Μπρούκλιν, θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει αντικείμενο case study για τις οικολογικές πρακτικές που ακολουθεί.

Στο μπαρ δε χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης ούτε μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ενώ στη κουζίνα, τη σάλα και τις τουαλέτες δεν υπάρχουν σκουπίδια, τα υπολείμματα των τροφών κομποστοποιούνται, τα κρασιά τους είναι φυσικά από μικρούς παραγωγούς, ενώ το μικρό μενού τους είναι εμπνευσμένο από tapas bar στην Ιβηρική Χερσόνησο που σερβίρουν μεζέδες σε κονσέρβες, πίκλες, αλλαντικά και τυριά. Το wine bar ανήκει στον τοπικό όμιλο εστιατορίων που εστιάζει σημαντικά στο κομμάτι της βιωσιμότητας και είναι το πρώτο «zero waste» μπαρ (που δεν πετά τίποτα δηλαδή) της πόλης, ενδεχομένως και της Αμερικής. Στη δημιουργία του βοήθησε o Doug Mc Master, σεφ-ιδιοκτήτης του Silo στο Λονδίνο, εστιατορίου που λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία.

Χρησιμοποιούν τυριά που δεν έχουν κερί στο εξωτερικό τους περίβλημα, ψωμί από προμηθευτές που το διανέμουν με ποδήλατο, συσκευασίες που ανακυκλώνονται, διαθέτουν συσκευή κομποστοποίησης περίσσειας τροφών ενώ όσον αφορά την τουαλέτα, συνεργάζονται με την TerraCycle, εταιρεία που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ και διαχειρίζεται τα απόβλητα. Όπως αναφέρει η ομάδα του wine bar, η κεντρική ιδέα είναι ξεκάθαρη: Να προβάλλουν ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους επαγγελματίες -και όχι μόνο- που θα αποτελέσει πρότυπο οικολογικών πρακτικών στην εστίαση.

Φωτογραφία: Liz Clayman

Δείτε επίσης
Σπατάλη τροφίμων: Οι επιλεκτικοί καταναλωτές καταστρέφουν τον πλανήτη!