Επιτυχημένες ήταν οι παρεμβάσεις των ελληνικών αρχών για την παράτυπη χρήση των όρων «μακεδονικός οίνος» και «μακεδονικός αμπελώνας» για οίνους και αμπελώνες από τη Βόρεια Μακεδονία.

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι εντόπισε αναφορές σε προωθητικό υλικό του διεθνούς διαγωνισμού οίνου «Citadelles du Vin», στη Γαλλία με όρους «μακεδονικός οίνος» και «μακεδονικός αμπελώνας», για οίνους που παράγονται στην Βόρεια Μακεδονία.

Λόγω του ότι ο όρος «Μακεδονία» αποτελεί Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη της Ελλάδας (ΠΓΕ Μακεδονία)», για οίνους που παράγονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μακεδονίας και οι ανωτέρω αναφορές παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο που αφορά το καθεστώς των αναγνωρισμένων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων, οι ελληνικές αρχές (Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) προέβησαν στις απαραίτητες παρεμβάσεις στους διοργανωτές του διαγωνισμού, αλλά και σε λοιπούς φορείς και υπηρεσίες της Γαλλίας.

Οι παρεμβάσεις αυτές έφεραν αποτέλεσμα, καθώς ο διοργανωτής διόρθωσε τις παρατυπίες με τους όρους «οίνοι – αμπελώνες της Βόρειας Μακεδονίας».

Αυτή η επιτυχία έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών του «Παρατηρητηρίου προστασίας οίνων ΠΓΕ Μακεδονία» σε Πολωνία και Σλοβενία, όπου στην πρώτη περίπτωση και πάλι ήταν επιτυχημένες, ενώ στη δεύτερη οι προσπάθειες συνεχίζονται σε δικαστικό επίπεδο.

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», το «Παρατηρητήριο προστασίας οίνων ΠΓΕ Μακεδονία» και οι ελληνικές αρχές, θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία με στόχο την διαρκή προάσπιση των οίνων ΠΓΕ Μακεδονία.

Δείτε επίσης:

Πώς άλλαξε η πανδημία τον τρόπο διασκέδασής μας;

Διασκέδαση και για όρθιους από Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου- Προς άρση των περιοριστικών μέτρων από τον Μάρτιο

O Στάθης Κορέμτας πρώτος στην κατηγορία Brewers Cup