«Το φλυτζάνι» πρέπει να διαβάσουν οι πολίτες για να διαπιστώσουν τι τους «έταξε» τελικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε μεν παροχές, που την επομένη κιόλας όμως άρχισαν να διαψεύδονται. Καφές, χυμοί, αναψυκτικά παραμένουν τελικά στο 24%.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη πως «προτείνουμε, λοιπόν και εφαρμόζουμε άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (και) τη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13%». Κάπου εκεί χάθηκε όμως η φράση «εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ» που, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο ή έπρεπε να χρησιμοποιήσει, κατά το προσχέδιο ομιλίας του.

Σε κάθε περίπτωση, η παράλειψη αυτή, δημιούργησε ευρέως την εντύπωση ότι, σερβιριζόμενα ή μη, τα ροφήματα θα μειώνονταν επίσης στο 13% ΦΠΑ, ταυτόχρονα με όλα τα τρόφιμα.

«Πικρόν ποτήριον»
Ωστόσο όταν ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και κλάδοι της εστίασης απευθύνθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για τις επικείμενες αλλαγές που τους αφορούν (ταμειακές μηχανές, τιμολόγια κλπ) διαπίστωσαν με απογοήτευση ότι από την επικείμενη μείωση εξαιρούνται τα ροφήματα, ο καφές, το τσάι. Έτσι για ένα τοστ στις καφετέριες που γνωρίζουν άνθιση στα χρόνια της κρίσης, ο ΦΠΑ θα είναι μεν 13% αλλά ο καφές, ο χυμός ή το αναψυκτικό θα επιβαρύνεται με 24% στην τελική απόδειξη.

Πηγή: Protothema.gr