Ο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς εκτός από μέγας βιολοντσελίστας και διευθυντής ορχήστρας ήταν και δεινός συλλέκτης κρασιών. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, στα τέλη Νοεμβρίου, 11 χρόνια μετά το θάνατο του, η εκλεκτή κάβα του που περιλαμβάνει 400 σπάνια κρασιά, πρόκειται να δημοπρατηθεί.

Ζευγάρι που λάτρευε την ευζωία, ο Ροστροπόβιτς και η σύζυγός του, η σοπράνο και ντίβα του Θεάτρου Μπολσόι Γκαλίνα Βισνέφσκαγια, είχαν δύο σημαντικές συλλογές, με έργα τέχνης και κρασιά. Τα έργα τέχνης απέκτησε το 2011 ένας Ρώσος συλλέκτης και τώρα, σειρά έχουν και τα κρασιά. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν οι οίκοι δημοπρασιών Drouot και Le Mouël, η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου, στο Παρίσι.


Φωτογραφία: www.drouot.com

«Κρατάμε από τους γονείς μας την ανάμνηση ενός ζευγαριού που αγαπούσε το καλό φαγητό, ενδιαφερόταν για τις παραδόσεις και την γαστρονομία των χωρών όπου έδινε παραστάσεις και ήταν ευτυχισμένο όταν τα ανακάλυπτε. Ο πατέρας μας, λάτρης των θαυμάτων που μπορεί να προσφέρει το γαλλικό έδαφος, δημιούργησε με την πάροδο των χρόνων μια κάβα για να συγκεντρώσει εκεί αυτό το νέκταρ που αγαπούσε τόσο», ανέφεραν κατά την παρουσίαση της πώλησης η ‘Ελενα και η ‘Ολγα Ροστροπόβιτς, οι κόρες του ζεύγους, διευκρινίζοντας ότι ο πατέρας τους είχε επιλέξει να φυλάσσει τα κρασιά του στη Γαλλία, στην κάβα της κατοικίας του στο Παρίσι.

Ανάμεσα στις 400 φιάλες που βγαίνουν στο σφυρί, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 300.000 ευρώ συνολικά, υπάρχουν σπουδαία κρασιά του 1926 και του 1927, έτη που σηματοδοτούν τη γέννηση της Γκαλίνα και του Μστισλάβ Ροστροπόβιτς. Η μουσική καριέρα του βιολονίστα και οι επαγγελματικές επιτυχίες της σοπράνο επίσης σηματοδοτούνται στις ετικέτες που περιλαμβάνονται στη γκάμα. «Η εξορία τους το 1974 στις ΗΠΑ, η συναυλία που ο βιολονίστας έδωσε στις 11 Νοεμβρίου 1989 στο τείχος του Βερολίνου κατά τη διάρκεια της πτώσης του, η αναγέννηση της Ρωσίας, είναι επίσης χρονολογίες που ο μουσικός αποθανατίζει εμπλουτίζοντας την κάβα του», υπογράμμισε ο Αμπρουάζ ντε Μοντινί, ειδικός της δημοπρασίας αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ