Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  οι κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης στην εστίαση αλλάζουν από τη Δευτέρα 22/11.

Ελεύθερη πρόσβαση χωρίς έλεγχο covid pass
Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, κάβες, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι. Ωστόσο στους συγκεκριμένους χώρους προβλέπεται μέγιστη δυνατή παρουσία πελατών 1 άτομο/ 9 τ.μ.

Ανοιχτοί και  κλειστοί χώροι εστίασης
Όσον αφορά στους ανοικτούς χώρους εστίασης, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ανήλικοι
Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test, ενώ για τα παιδιά 0-4 ετών η είσοδος είναι παντού ελεύθερη χωρίς επίδειξη τεστ.

Τρίτη δόση
Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Τέλος, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα πρώτα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως και ο κανόνας της τήρησης αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Κλειστή η εστίαση σε όλη την Ελλάδα την Τρίτη 16 Νοεμβρίου

Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες η πρόσβαση σε εστίαση στην Αυστρία και Γερμανία

Κορωνοϊός και Εστίαση: Οικονομική ενίσχυση για άλλες 3.412 μικρομεσαίες επιχειρήσεις