Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/5 στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών, απονεμήθηκαν τα 6α FNL Best Restaurant Awards, αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022. Πρόκειται για 204 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα, κατανεμημένα σε 12 διαφορετικές κατηγορίες. Παράλληλα απονεμήθηκαν 16 ειδικά βραβεία, μεταξύ των οποίων τα «Εστιατόριο της Χρονιάς», τίτλος τιμής που δόθηκε φέτος στο Delta, «Σεφ της Χρονιάς» που δόθηκε στον Αστέριο Κουστούδη των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George κ.ά.

Το βραβείο «Συνολικής Προσφοράς» φέτος απονεμήθηκε στον Φωκίωνα Ζησιάδη, με το αντίστοιχο της «Προσφοράς στην Ελληνική Παράδοση» να παραδίδεται στα χέρια της Γιώτας Κουφαδάκη. Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 600 εκλεκτοί καλεσμένοι, όλοι πρωταγωνιστές της εστίασης, του επιχειρηματικού κόσμου, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και του καλλιτεχνικού χώρου.

Η Intracom ήταν ο μεγάλος χορηγός των 6ων FNL Best Restaurant Awards 2023, τα οποία και φέτος τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ την τελετή τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κος Δημήτρης Φραγκάκης. Χορηγοί ήταν επίσης ηχηρά brands όπως, Moët & Chandon, Amazzoni, Anhydrous, Craft, Δουμπιά, Taf και Masterzen.


Βασική παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η Μπέττυ Μαγγίρα. Την τελετή απονομής ακολούθησε ένα πολύχρωμο Food Parade στο περιστύλιο του Ωδείου με εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε το catering Δειπνοσοφιστήριον και ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος (Delta Restaurant), Θάνος Στασινός (Byblos Mykonos & Kohylia-Grand Resort Lagonissi), Δημήτρης Δημητριάδης (Artisanal), Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος (Base Grill, Τραβόλτα, Hoocut, MetaMeat) και Μιχάλης Χατζηκαλημέρης (Four Seasons Astir Palace Athens). Κι όλα αυτά με τη συνοδεία κοκτέιλ, ποτών και καφέ που προσφέρθηκε από τους χορηγούς της βραδιάς: Moët & Chandon, τζιν Amazzoni, τα κρασιά Anhydrous της Σαντορίνης, τη μπίρα Craft, το νερό Δουμπιά και τον καφέ Taf.

Η τελική λίστα των βραβείων FNL Best Restaurant Awards διαμορφώθηκε από την κριτική επιτροπή του FNL Guide η οποία αποτελείται από τους Πάνο Δεληγιάννη, Θάλεια Τσιχλάκη, Τάσο Μητσελή, Βασίλη Δημαρά, Γιάννη Δεβετζόγλου, Φώτη Τσιμέλα, Πάνο Σταθόπουλο, Βασίλη Μπακάση, Ντίνο Στεργίδη, Εύη Φέτση, Παναγιώτη Σωπιάδη και Χρίστο Φίλιο.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.
2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στυλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.
4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL!

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
3 αστέρια
Κερδίζουν τρία αστέρια για πρώτη φορά:
Delta Restaurant, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Elements, Canaves Oia Epitome Hotel ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Διατηρούν τρία αστέρια:
Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Σπονδή, Αθήνα
Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική

2 αστέρια
Διατηρούν δύο αστέρια:
Hervé, Αθήνα
Le Pavillon, Αθήνα
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα
Soil, Αθήνα
The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
The Ziller’s, Αθήνα
Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
3 αστέρια
Κερδίζουν τρία αστέρια για πρώτη φορά:
Selene, Katikies Garden, Σαντορίνη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Διατηρούν τρία αστέρια:
Botrini’s, Αθήνα
Etrusco, Κέρκυρα

2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια πρώτη φορά
Botrini’s, Katikies Santorini Hotel, Σαντορίνη NEWCOMER
Διατηρούν δύο αστέρια
Aleria, Αθήνα
CTC, Αθήνα
Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος
Hytra, Αθήνα
Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια πρώτη φορά:
Cantina, Σίφνος NEW ENTRY
Μαραθιά, Τήνος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Old Mill, Elounda Mare, Ελούντα – Κρήτη NEW ENTRY
Pomo D’ Oro, Κέρκυρα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Διατηρούν δύο αστέρια:
Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας
Noēma, Μύκονος
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
7 Steak Lounge, De Sol Hotel & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY
Apiri Greek Eatery, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
Avli, Ρέθυμνο – Κρήτη NEW ENTRY
Baos Mykonos, Myconian Korali Relais & Chateau, Μύκονος NEW ENTRY
Bostani, Verina Hotel, Σίφνος NEWCOMER
Γράμψας Εστιατόριο, Ζάκυνθος NEW ENTRY
Elemes Cretan Cuisine, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη NEW ENTRY
Elaia, Kapsaliana Village Hotel, Καψαλιανά – Αρκάδι Κρήτη NEW ENTRY
Epsilon Legacy Gastrosuites, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
Fiore, Lesante Cape, Ζάκυνθος NEWCOMER
Five Senses, Lindos Blu Luxury Hotel & Suites, Βλυχάδες – Ρόδος NEW ENTRY
Metsovo 1350m, Grand Forest Metsovo, Μέτσοβο NEW ENTRY
Mosaico Gastro Wine Bar, Horizon Beach Resort, Κως NEW ENTRY
Naos, Σαντορίνη NEW ENTRY
Οινοποιείο Σιγάλα, Σαντορίνη NEW ENTRY
Rada, Πάρος NEW ENTRY
Σίλφιον, Ιωάννινα NEWCOMER
Therasia, Katikies Kirini Santorini, Σαντορίνη NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι:
Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος
Artisanal, Αθήνα
Avant Garden, Σύρος
Barozzi, Νάξος
Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος
Cookoovaya, Αθήνα
Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη
Hellas, Πεύκος-Ρόδος
Kalopsia, Τήνος
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
Makris Degustation Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα
Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος
Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος
Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος
Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη
Philia, Κοκκάρι-Σάμος
Προσήλιο, Ζάκυνθος
Salonika, Makedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
Φοίνο, Καλαμάτα
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
Απόμερο, Καρδίτσα NEW ENTRY
Αρακλειά, Ηρακλειά NEW ENTRY
Βάταλος, Φραγκοκάστελο – Κρήτη NEW ENTRY
Ηλιομανώλης, Κάννεβος – Κρήτη NEW ENTRY
Κρίταμον, Αρχάνες – Κρήτη NEW ENTRY
Κυριάκος, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
Λεβέντης, Άνω Σταλός – Κρήτη NEW ENTRY
Noa Mykonos, Myconian Kyma Design Hotel, Μύκονος NEW ENTRY
Ντουνιάς, Δρακώνα – Κρήτη NEW ENTRY
Ονήσιμος, Πεζά – Κρήτη NEW ENTRY
Πανόραμα, Ασκύφου – Κρήτη NEW ENTRY
Ρακάδικο Οινωδείο, Σητεία – Κρήτη NEW ENTRY
Τα Πλατάνια, Καστελλόριζο NEW ENTRY
Taverna, Daios Cove Hotel, Άγιος Νικόλαος – Κρήτη NEW ENTRY
Χρυσόστομος, Χανιά – Κρήτη NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι:
Στου Βασιλαρακιού, Νάξος
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας
Καλοκαίρι, Αντίπαρος
Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα
Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος
Νόμπελος, Ζάκυνθος
Panigyri, Σαντορίνη
Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος
Rosa’s, Σαντορίνη
Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι
Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα
Χάραμα, Νάουσα
Χάρης, Νάξος
Ωρομέδων, Κως

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ
2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά:
Andromeda Restaurant, Danai Beach Resort And Villas, Χαλκιδική ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Διατηρούν δύο αστέρια:
Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα

1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
Alfredo’s, Regency Casino Thessaloniki, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Blue Bay, Atlantica Imperial Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY
Cabbanes, Myconian Villa Collection NEW ENTRY
GB Roof Garden, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Αθήνα NEW ENTRY
La Bouillabaisse, Minos Beach Art Hotel Άγιος Νικόλαος – Κρήτη NEW ENTRY
Seeds, Αθήνα NEWCOMER

Διατηρούν ένα αστέρι:
Bill & Coo Gastronomy Project, Bill & Coo Suites & Lounge, Μύκονος
Lycabettus Restaurant, Andronis Suites, Σαντορίνη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
Μ Flavours, Athens Capital Hotel, Αθήνα

MODERN BISTRO
2 αστέρια
Διατηρούν δύο αστέρια:
Vezené Athens, Αθήνα
Vezené, Cavo Tagoo, Σαντορίνη

1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
Jerar, Αθήνα NEWCOMER
Lost, Αθήνα NEWCOMER
Moldee, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Zurbaran, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι:
Albergo Gelsomino, Κως
Annie Fine Cooking, Αθήνα
Clochard, Θεσσαλονίκη
Idol, Σαντορίνη
Simul, Αθήνα

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
Broadway, Κως NEW ENTRY
Hasika, Ρέθυμνο – Κρήτη NEW ENTRY
Θamon, Ιωάννινα NEWCOMER
Kakkos Tavern, Ιεράπετρα – Κρήτη NEW ENTRY
Μαγαζάκι που Λέγαμε (Το), Ιωάννινα NEW ENTRY
Πεσκέσι, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
Tsiftis gastrokoutouki+, Αθήνα NEWCOMER

Διατηρούν ένα αστέρι:
Αξιώτισσα, Νάξος
Απόδραση, Τήνος
Βασιλικός, Καλλίπολη – Ν. Πέλλας
Mezen, Βόλος
Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη
Μούργα, Θεσσαλονίκη
Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ
2 αστέρια
Διατηρούν δύο αστέρια:
Veritable, Αθήνα

1 αστέρι
Διατηρούν ένα αστέρι:
Henri G., Πάρος
Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη
Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
Monzù, Αθήνα
Napul’e, Αθήνα
Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος

HIGH END BEACH RESTAURANTS
2 αστέρια
Διατηρούν δύο αστέρια:
Scorpios, Μύκονος

1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
Alemagou, Μύκονος NEW ENTRY
Krabo, Αθήνα NEW ENTRY
Διατηρούν ένα αστέρι:
Jackie O’ Beach, Μύκονος

FUSION & ETHNIC
2 αστέρια
Διατηρούν δύο αστέρια:
Alali Restaurant, Σαντορίνη
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Matsuhisa Mykonos, Belvedere Hotel, Μύκονος

1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
Byblos, Μύκονος NEWCOMER
Diego, Αθήνα NEW ENTRY
Kinjo, Αθήνα NEW ENTRY
Matzenta Kuzina Del Sol, Χανιά – Κρήτη NEW ENTRY
NYX, Academia Hotel, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι:
Birdman, Αθήνα
Freud Oriental, Αθήνα
Helios, Four Seasons Astir Palace Athens, Αθήνα
Μικρά Ασία, Αθήνα
Νοlan, Αθήνα
Sushimou, Αθήνα

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά:
Basegrill, Αθήνα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Beefbar Mykonos, Μύκονος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

1 αστέρι
Κερδίζουν αστέρι για πρώτη φορά:
Brutus Tavern, Αθήνα NEW ENTRY
Drakoulis Dry & Raw, Κολωνάκι, Αθήνα NEWCOMER
Fine Mess, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι:
Beefbar Athens, Αθήνα
Βεργιώτικο, Βέροια
Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη
Drakoulis Dry & Raw, Βούλα
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
2 αστέρια
Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά:
Varoulko Santorini, Grace Hotel, Σαντορίνη NEWCOMER
Διατηρούν δύο αστέρια:
Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα
Varoulko Seaside, Αθήνα

1 αστέρι
Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά:
Akti, Αθήνα NEW ENTRY
Bony Fish Seafood Restaurant, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη NEW ENTRY
Dominicale Seafood Restaurant, Ζάκυνθος NEW ENTRY
Κάβος, Ίσθμια NEW ENTRY
Mylos Fish Restaurant, Λέρος NEW ENTRY
Omnia, Canaves Oia Epitome, Σαντορίνη NEWCOMER
Ουζερί Σκοτάδης, Αίγινα NEW ENTRY
Papaioannou Restaurant Καβούρι, Αθήνα NEW ENTRY
Saradari Fish Restaurant, Λιμένας Χερσονήσου – Κρήτη NEW ENTRY
Χιώνα, Χιώνα – Κρήτη NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι:
Αλλού Γυαλού, Σύρος
Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Bluefish, Αθήνα
Δουράμπεης, Αθήνα
Θαλασσάκι, Τήνος
Μαρίνα, Χαλκιδική
Mario Restaurant & Farm, Πάρος
Milos, Αθήνα
Papaioannou Restaurant Πειραιάς, Αθήνα
Τριζόνι Exclusive, Θεσσαλονίκη
Trizoni Sea Treasures, Χαλκιδική
Toula’s, Κέρκυρα

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Φωκίωνας Ζησιάδης
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Γιώτα Κουφαδάκη
RESTAURANT OF THE YEAR: Delta Restaurant
CHEF OF THE YEAR: Αστέριος Κουστούδης
BEST EVERYDAY CITY RESTAURANT OF THE YEAR: Artisanal
HIDDEN GEM OF THE YEAR: Βασιλικός
PASTRY CHEF OF THE YEAR: Μιχάλης Χατζηκαλημέρης
RESTAURANT MANAGER OF THE YEAR: Μιχάλης Λαδάς
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ: Nikkei
BEST WINE LIST OF THE YEAR
Squirrel, Χαλκιδική
Selene, Σαντορίνη
Terroir, Κοζάνη
BEST STREET FOOD RESTAURANTS OF THE YEAR
Feyrouz
Holy Llama
Hoocut
Makaronino

*ως newcomer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλαιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.