Στη Βρετανία φαίνεται ότι επικρατεί μια χαοτική κατάσταση αφού ο Μπόρις Τζόνσον διαχειρίζεται κάπως διαφορετικά την παγκόσμια απειλή του κορωνοϊού ακολουθώντας ανορθόδοξες στρατηγικές απέναντι στην πανδημία, αρνούμενος να λειτουργήσει όπως άλλες κυβερνήσεις που δίνουν κατευθυντήριες και κλείνουν εστιατόρια και μπαρ.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να θεωρεί ότι αφού η μετάδοση του ιού γίνεται ήδη μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα τα μέτρα καραντίνας. Στόχος είναι, βάσει των αναφορών των αναλυτών, να εξαπλωθεί ο ιός πιο αργά με παράλληλη σταδιακή διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης» μέσα από όσους νοσήσουν με ήπια συμπτώματα. Οι οδηγίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη σε εστιατόρια και πολυσύχναστους χώρους, των οποίων, όμως, η λειτουργία δεν απαγορεύεται. Μάλιστα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Πάτρικ Ουάλας, υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Βρετανίας θα πρέπει να εκτεθούν στον κορωνοϊό, έτσι ώστε η «ανοσία της αγέλης» να τους προστατεύσει από μελλοντικά κρούσματα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, αυτή η κατάσταση θα γίνει μια ετήσια πληγή. Αυτή βέβαια η στρατηγική έχει εξοργίσει τους Βρετανούς πολίτες και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ η έλλειψη επίσημων κατευθυντήριων οδηγεί τους επιχειρηματίες της εστίασης σε ηθικό και οικονομικό δίλημμα αλλά και αυτόνομη λήψη πρωτοβουλιών, όπως το εθελούσιο κλείσιμο των εστιατορίων τους.

Ορισμένοι εστιάτορες φαίνεται, λοιπόν, να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους κλείνοντας τα εστιατόριά τους ή αραιώνοντας τα τραπέζια τους. Οι ανακοινώσεις έχουν κοινό σημείο αναφοράς τη σοβαρότητα της κατάστασης και την υπεύθυνη διαχείρισή της με κάθε δυνατό τρόπο. Επισημαίνουν επίσης ότι είναι απαραίτητη η επίσημη ανακοίνωση μέτρων τονίζοντας τη σημασία του να παραμείνουν υγιείς. Σε όσα εστιατόρια παραμείνουν ανοιχτά, εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι επιδημιολόγοι έχουν επιστρατευτεί από μια ομάδα επαγγελματιών της εστίασης, για να τους καθοδηγούν και να τους ενημερώνουν για τον κορωνοϊό και τα μέτρα πρόληψης.

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Λουκέτο σε εστιατόρια και μπαρ και στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση τα εστιατόρια στην Ιταλία

Κορωνοϊός: Delivery χωρίς επαφή, προσφέρουν ειδικές εταιρείες

 

Το άρθρο της εβδομάδας