Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μπάμπης Τσούτσας σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μποτό και την Γαλακτοβιομηχανία Ρούσσας, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, ξεκινούν την δημιουργία του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για την ζωή και την ιστορία των Σαρακατσαναίων.

Έπειτα από μια μακροχρόνια πορεία 14 ετών η ομάδα του ντοκιμαντέρ μαζί με επιστημονικούς συνεργάτες, υποστηρικτές και φίλους από τα Άγραφα, ξεκινούν και πάλι την ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ εξερευνώντας τη μακρά παράδοση, την καταγωγή, τα κοστούμια και τις ιστορίες του πολιτισμικού ίχνους των νομάδων. Οι Σαρακατσάνοι ανεβαίνουν κάθε άνοιξη στα βουνά των Αγράφων μαζί με τα κοπάδια τους, κάνουν “κονάκι”, βοσκούν και κάθε φθινόπωρο στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου παίρνουν το δρόμο της επιστροφής προς τις πεδιάδες, προς τα “χειμαδιά”. Στη κοιλάδα της Λάκας, στα Άγραφα Ευρυτανίας, μια από τις τελευταίες μετακινούμενες οικογένειες ακολουθεί ασυμβίβαστη την πορεία των προγόνων της, ζώντας μακριά από τα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανθρωπολογική μελέτη του κ. Άρη Πουλιανού οι Σαρακατσάνοι είναι από τους πρώτους πληθυσμούς που κατοίκησαν στην Ευρώπη. Ωστόσο, η προφορική παράδοση, ο ιδιαίτερος πολιτισμός και πολλά από τα παραμύθια τους, που περιλαμβάνουν το ίχνος ολόκληρης την Ελληνικής ιστορίας, παραμένουν ακόμα «άγραφα».

Το ντοκιμαντέρ έχει θέσει ως παράλληλο στόχο την καταγραφή και δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης αποτελούμενης από υψηλής ανάλυσης φωτογραφικό, αρχειακό και βιντεοσκοπημένο υλικό, μαρτυρίες, τραγούδια και εκδόσεις που η ομάδα του ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει με την βοήθεια συλλόγων, μουσείων, φωτογράφων και κινηματογραφιστών.

Η τυροκομική εταιρεία Ρούσσας Α.Ε., κύριος χορηγός του ντοκιμαντέρ, ιδρύθηκε το 1952 από την οικογένεια Ρούσσα και από τότε αφιερώθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή φέτας, ακολουθώντας πιστά τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, τα μυστικά της οποίας απέκτησε από τους νομάδες προγόνους της, τους Σαρακατσάνους και θεωρεί τη συμβολή της στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα ως ελάχιστη συνεισφορά στην ανάδειξη και διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενός μεγάλου μέρους του Ελληνισμού.

Τα γυρίσματα προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2021 και να ολοκληρωθούν το επόμενο έτος, με σκοπό τη δημιουργία του τελικού έργου διάρκειας 100 λεπτών για προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συντελεστές προσκαλούν Σαρακατσαναίους, φίλους, ερευνητές και συλλόγους να μοιραστούν τις ιστορίες τους για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έρευνας. Μπορείτε να στείλετε τις ιστορίες, τα παραμύθια και τα νέα σας στα emails: films@suhi.co.uk και press@aegeanff.com

Δείτε επίσης:
Σούπερ μάρκετ: Αυτό είναι το νέο ωράριο λειτουργίας – Τι αλλάζει και στις αποστάσεις

Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση – Χωρίς ωράριο από Ιούλιο

Πώς τα food films «σερβίρουν» υποσυνείδητα πολιτισμό και κουλτούρα