Πραγματοποιείται σήμερα το πρώτο συμπόσιο “Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην” με θέμα «Η Αειφόρα Οικονομία της Φιλοξενίας σε σύνδεση με την Ελληνική Διατροφή και Πολιτισμό», που διοργανώνει ο ΕΟΤ στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus.  Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming από το link: https://vimeo.com/event/2005547. Η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 14:30.

Σκοπός του Συμποσίου, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Προέδρου του ΕΟΤ,  Άντζελας Γκερέκου, είναι τόσο η διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω προβολής και προώθησης της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και των αυθεντικών τοπικών προϊόντων ως του μεγαλύτερου αναξιοποίητου εθνικού κεφαλαίου της Ελλάδας όσο και η ανάδειξη των προορισμών με αναφορά στο πολιτιστικό τους απόθεμα και τη διαφορετικότητά τους.

Τα τρία πάνελ του Συμποσίου
Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα διοργανωθούν τρία εξειδικευμένα πάνελ, με «οικοδέσποινα» την κα Γκερέκου.

Στο 1ο πάνελ, με θέμα «Πολιτικές συνέργειες στο τρίπτυχο: Φιλοξενία – Διατροφή -Πολιτισμός» θα εξεταστούν οι δράσεις της πολιτείας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την ένταξη της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και διατροφής στο αειφόρο τουριστικό μοντέλο, η σύνδεσή της με τον πολιτισμό και τα ενδεχόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Το 2ο πάνελ με θέμα «Ο κόσμος του τουρισμού αγκαλιάζει τον πολιτισμό της γεύσης» θα επικεντρωθεί στις δυνατότητες τοποθέτησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και στον βαθμό επίδρασης της ένταξης της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας στο πακέτο φιλοξενίας στην τελική επιλογή του επισκέπτη.

Το 3ο πάνελ με θέμα «Καλωσήρθατε στην κουζίνα μας. Καλωσήρθατε στην Ελλάδα! – Η άυλη υπεραξία της γαστρονομίας» θα έχει ως αντικείμενο τους τρόπους βαθύτερης γνωριμίας των επισκεπτών με όλον τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, αλλά και την ανάγκη σύνδεσης της γαστρονομίας με την τοπική ταυτότητα και πολιτιστική κληρονομία.

 

Η διαχρονία της ελληνικής κουζίνας

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν πιάτα της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης από την Αρχαιότητα, τους Βυζαντινούς Χρόνους και τη Νεότερη Ελλάδα, που θα ετοιμάσει ο executive chef του ξενοδοχείου, Βασίλης Μήλιος.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο Τουρισμού και στη βιωματική έκθεση του Συμποσίου, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία «Περπατώντας στην Ομορφιά», σε στίχους φιλελλήνων ποιητών, μελοποιημένους από τον συνθέτη Γιώργο Βούκανο.

Το συμπόσιο θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Αγγελική Γυπάκη.

info
Τρίτη 12 Απριλίου, St. George Lycabettus (Κλεομένους 2, Αθήνα).
Live streaming από το link: https://vimeo.com/event/2005547, στις 14:30.