Το Local Gourmet Festival που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το εστιατόριο Noble του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa, έδωσε και φέτος μια υποδειγματική εικόνα του τρόπου ανάδειξης της εντοπιότητας.

Την πρώτη ημέρα, στην εναρκτήρια εκδήλωση, προσφέρθηκαν 17 «καλέσματα» βασισμένα σε ισάριθμες παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές, τα οποία μαγείρευαν μπροστά στους προσκλημένους μαγείρισσες από διάφορα χωριά της Ρόδου. Την ίδια στιγμή, η ομάδα του Noble πρόσφερε τα ίδια εδέσματα στην μοντέρνα εκδοχή τους. Εδώ αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές γιατί με αυτόν τον τρόπο έδιναν στους καλεσμένους την ευκαιρία αντιπαραβολής των εκδοχών των συνταγών σε μια ευχάριστη συνάντηση του παρελθόντος με το παρόν. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες τη σκυτάλη πήραν τέσσερις Έλληνες chef που διαπρέπουν σε βραβευμένα εστιατόρια του εξωτερικού: ο Θάνος Φέσκος από το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο Geranium στην Κοπεγχάγη, ο Έρικ Ιβανίδης από το βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin εστιατόριο Oak στην Γάνδη, ο Μάικ Παπαφίλης από το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο L’Ambroisie στo Παρίσι, και ο Αθηναγόρας Κωστάκος από το εστιατόριο Meraki στo Λονδίνο, με διάκριση The Michelin Plate.

Ο Σταμάτης Μισομικές, consultant chef του Noble και ο Μάριος Κορωναίος, pastry chef του εστιατορίου

Στο φετινό φεστιβάλ βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκαν οι δημιουργίες των chef ήταν η «συνάντηση» της ροδίτικης κουζίνας με την μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Έτσι, οι προσκεκλημένοι chef συνεργάστηκαν με την ομάδα του Noble, με επικεφαλής τους Σταμάτη Μισομικέ (Noble consultant chef) και Γιώργο Τρουμούχη (Executive chef του Elysium) και συνδημιούργησαν μοναδικά μενού γευσιγνωσίας 7 πιάτων, στη λογική ενός 4-hands dinner, τρία από τα οποία προέρχονταν από τον προσκεκλημένο σεφ και ήταν βασισμένα στην μοντέρνα ελληνική κουζίνα, τρία από την ομάδα του Noble, βασισμένα στην ροδίτικη κουζίνα, καθώς και ένα πιάτο συνδημιουργίας και κοινών σημείων γαστρονομικής αναφοράς.

Το ενακτήριο λάκτισμα των δείπνων έδωσε ο Θάνος Φέσκος ετοιμάζοντας πιάτα με που συνδύαζαν διακριτικές νότες του new nordic movement σε μια συνάντηση με στοιχεία της ελληνικής κουζίνας. Ξεχώρισα το φίνο μοσχάρι με το κρεμμύδι και την ξυνήθρα, ένα πιάτο σταυροδρόμι της κλασικής με τη μοντέρνα κουζίνα αλλά αλλά και το ice tea χωριάτικης σαλάτας που σερβιρίστηκε στα «καλέσματα» και ήταν μια ήπια εισαγωγή στο δείπνο. Την σκυτάλη πήρε την επόμενη μέρα ο Έρικ Ιβανίδης, με προτάσεις με έντονο γευστικό χαρακτήρα όπως το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με tikka masala ενώ την τρίτη μέρα ο Μάικ Παπαφίλης μετέφερε στη Ρόδο τη φινέτσα της Γαλλικής κουζίνας, με έντονο το παριζιάνικο στυλ στις ελληνικές δημιουργίες του. Την αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε ο Αθηναγόρας Κωστάκος, τα πιάτα του οποίου είχαν επίσης δημιουργικό χαρακτήρα και από τα οποία ξεχώρισα το βαθιά νόστιμο παστίτσιο με μοσχαρίσια ουρά, σόγια, οξύμελι, αφρό γραβιέρας και τρούφα. Σε όλα τα δείπνα η μπριγάδα του Noble «κούμπωνε» τη γαστρονομική παράδοση του νησιού με τη μετεξέλιξή της σε ένα εγχείρημα που αξίζει θερμά συγχαρητήρια δεδομένου ότι αντικειμενικά ένα τέτοιο εγχείρημα είναι απαιτητικό από κάθε σκοπιά.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα Απόλλωνα όπου δοκίμασαμε παραδοσικά εδέσματα στην ταβέρνα Παράγκα, αλλά και τοπικά κρασιά στο οινοποιείο της οικογένειας Πιπέρη. Την επόμενη ημέρα μαγειρέψαμε, σε σπίτι στην Έμπωνα μαζί με ντόπιες νοικοκυρές, γιαπράκια με λαγό, καπαμά, κατημέρια και ξυγκόπιτες τα οποία δοκιμάσαμε στη συνέχεια στην ταβέρνα Ηλίας με τοπικά κρασιά στο οινοποιείο της οικογένειας Αλεξανδρή. Επισκέφθηκαμε επίσης τις εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσουν όπου ξεναγηθήκαμε στους χώρους παραγωγής του μελεκουνιού και τέλος βρεθήκαμεστην εκκλησία του Αγίου Φιλήμωνα στην Αρνίθα όπου μαζί με ντόπιες μαγείρισσες φτιάξαμε ανθότυρο και πλαστά μακαρόνια όπως μάτσι, λουκούμι και σκούλουκους.

Φωτογραφίες: Χάρης Ζαμπετούλας