Η Αμοργός, ίσως, να είναι από τα λιγότερο γνωστά Κυκλαδίτικα νησιά. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις κρυμμένες φυσικές ομορφιές της και πολλοί λιγότεροι αυτοί που έχουν γνώση για τον γαστρονομικό της θησαυρό. Έναν θησαυρό που μας προ(σ)καλεί να τον ανακαλύψουμε με την πρώτη γαστρονομική εβδομάδα που ξεκινάει στις 18 του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24. Μια βδομάδα γεμάτη από γεύσεις και εκδηλώσεις που θα φέρει το όμορφο αυτό νησί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

IMG_1476

IMG_1494

Το πρώτο, λοιπόν, φεστιβάλ Αμοργιανής γαστρονομίας ξεκινάει με μια έκθεση κρασιού στα Κατάπολα, όπου 15 οινοποιεία θα παρουσιάζουν και θα εκθέτουν τα κρασιά τους. Παράλληλα, η γνωστή δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα που αγαπά το κρασί, θα μαγειρέψει με αυτό για όσους βρεθούν εκεί. Στις 21 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος το Συνέδριο Γαστρονομίας με θέμα «το Μέλλον της Αμοργιανής Κουζίνας» με πολλούς και γνωστούς ομιλητές, ενώ την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Του Ανέμου και της Αλμύρας» των συγγραφέων Ν. Δαρειώτη, Θ. Τσιχλάκη και Α. Ανδρουλιδάκη που βασίζεται στη γαστρονομία των Κυκλάδων.

20170728_122454774_iOS

DSC_1906

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με μια ακόμα παρουσίαση βιβλίου στις 22 Σεπτεμβρίου, «Τα Καφενεία της Ελλάδος» του Γιώργου Πίττα, όπου θα υπάρχει ειδική μνεία στα καφενεία της Αμοργού. Το βραδύ δε στο Ξυλοκερατίδι είναι προγραμματισμένη η συναυλία του Eric Serra, συνθέτη της ταινίας “Απέραντο Γαλάζιο”- να θυμίσουμε εδώ ότι η ταινία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Αμοργό το 1988. Το φεστιβάλ θα κλείσει με τον πιο ωραίο τρόπο, με την αναπαράσταση του διάσημου πανηγυριού της Αγ. Παρασκευής, στο ομώνυμο μοναστήρι. Παράλληλα οι παραβρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν το παραδοσιακό «πατατάτο», που θα ετοιμάσει ο αρχιμάγειρας του νησιού Βαγγέλης Μενδρινός σε συνεργασία με τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου.

info
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρώτο φεστιβάλ Αμοργιανής γαστρονομίας επισκεφτείτε το www.authenticbigblue.com/el/festival-gastronomias