Eίναι ωραίο να βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης, αλλά να αισθάνεσαι λες και είσαι κάπου αλλού, μακριά, πιο χαλαρά… Αυτό θα το νιώσετε σίγουρα αν βρεθείτε στο 48 Urban Garden. Είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: ένας κήπος σε αστικό τοπίο, που σε ταξιδεύει κάπου αλλού και σε χαλαρώνει.
Αυτόν τον όμορφο κήπο επέλεξαν τα κρασιά Boutari για το 3ο event υψηλής γαστρονομίας “Boutari & Chefs’ Stories”. Στόχος του event ένας γαστρονομικός και οινικός διάλογος, ένα «πάντρεμα» συγκεκριμένων κρασιών Boutari με πιάτα που επέλεξαν γνωστοί σεφ για να τα πλαισιώσουν.

Το κάλεσμα της οινοποιίας αποδέχτηκαν αλφαβητικά οι chefs: Γιάννης Αραπακόπουλος – Chef στο 48 Urban Garden, Δημήτρης Δημητριάδης – Head Chef στο Artisanal, Χάρης Νικολούζος – Chef Patron στο Jerár, Γιάννης Παρίκος – Executive Chef στο koocsecrets Costa Navarino και Σταμάτης Τσίλιας – Maitre Rotisseur, Chef Patron στο Mayan, εντυπωσιάζοντας με τις γευστικές τους προτάσεις που ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τα κρασιά που τις συνόδευσαν. Ο Γιάννης Αραπακόπουλος ταίριαξε τα πιάτα του με τα ανανεωμένα: Σημείο Στίξης Λευκό, Σημείο Στίξης Ροζέ και Σημείο Στίξης Ερυθρό, ο Δημήτρης Δημητριάδης εμπνεύστηκε από το Λευκό Γράμμα, ο Χάρης Νικολούζος δημιούργησε για το Dianthos, ο Γιάννης Παρίκος για το Scalarea Ερυθρό και ο Σταμάτης Τσίλιας για το Μοσχοφίλερο Cuvee Speciale.

Όλες οι δημιουργίες και των 5 σεφ ήταν ωραία εναρμονισμένες με το κρασί που συνόδευαν αλλά και ταίριαζαν στο ύφος του μαγαζιού και στη street food διάθεση του όλου event. Χωρίς να θέλω να αδικήσω τους υπόλοιπους σεφ, μιλώντας καθαρά από θέμα προσωπικού γούστου, ξεχώρισα δυο δημιουργίες, τις οποίες οι σεφ πάντρεψαν με ροζέ κρασί. Αγαπώ τα ροζέ κρασιά και το ταίριασμα με πιάτα που τα αναδεικνύουν τά κάνει ακόμα πιο ευχάριστα. Αν και κόντεψα να μην το δοκιμάσω, καθώς ο σεφ ήταν λίγο «κρυμμένος», μακριά από τους υπόλοιπους, για τα δικά μου γευστικά γούστα, το καλύτερο pairing ήταν το Dianthos με το τηγανητό κουνέλι με μαγιονέζα με σπετσιερικό. Ο Χάρης Νικολούζος, Chef Patron στο Jerár, έδωσε στην πρότασή του μια πινελιά από την πατρίδα καταγωγής του, την Κέρκυρα, συνοδεύοντας το κουνέλι με μια σος από τα μπαχαρικά που βάζουν στην παραδοσιακή κερκυραϊκή παστιτσάδα. Η προσθήκη της πίκλας αγγουριού έδινε μια φρεσκάδα και μια ισορροπία στο πιάτο. Ένα ιδιαίτερο κρασί, ο Dianthos: ένα ξινόμαυρο γίνεται ροζέ. Αν και ανοιχτό σε χρώμα, έχει έντονες οξύτητες και εναρμονίστηκε πολύ όμορφα με έντονα μπαχαρικά που μας πρότεινε ο σεφ.
Αλλιώτικο κρασί, αλλιώτικο πιάτο αλλά πολύ ενδιαφέρον pairing εντόπισα στην τοστάδα καλαμαριού με καπνιστή γλυκοπατάτα, επιλογή του σεφ του 48, Γιάννη Αραπόπουλου. Το συγκεκριμένο πιάτο έγινε ανάρπαστο και ο σεφ αναγκάστηκε να το ετοιμάσει πολλές φορές. Εδώ το Σημείο Στίξης Ροζέ -μοσχοφίλερο με Cabernet Sauvignon- είναι έντονα φρουτώδες, εμφανίζοντας μια ισορροπία οξύτητας-γλυκύτητας, οπότε το ταίριαξε πολύ αρμονικά με την γλυκιά αλλά και λίγο πικάντικη τοστάδα του.
Από τα υπόλοιπα πιάτα, ξεχώρισα το μιλφέιγ τραγανής πατάτας με βοδινό καρπάτσιο, πίκλα μουστάρδας, κυανό και τρούφα του σεφ Γιάννη Παρίκου, που το ταίριαξε με Scalarea Ερυθρό. Αν και δεν είμαι πολύ λάτρης του κόκκινου κρασιού -και το συγκεκριμένο ήταν αρκετά έντονο- ο σεφ το ταίριαξε με απόλυτη αρμονία. Άλλωστε το πιάτο ήταν εξαιρετικής νοστιμιάς.
Στα άλλα πιάτα, ο σεφ Σταμάτης Τσίλιας ετοίμασε ένα πολύ αρωματικό και ελαφρύ σεβίτσε που «πάντρεψε»πολύ όμορφα με το Μοσχοφίλερο Cuvee Speciale. Ένα πολύ πρωτότυπο και γευστικά ιδιαίτερο πιάτο ετοίμασε ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης για να το συνδυάσει με το Λευκό Γράμμα: Άγριες αγκινάρες Τήνου ψητές, με πέστο μυρωδικών, ελαφριά σκορδαλιά αμυγδάλου, τζελ αμύγδαλο, λευκό σταφύλι και πεκορίνο Αμφιλοχίας.

 

Πέρα από τα κρασιά που συμμετείχαν στο pairing, στην κάβα του μαγαζιού υπήρχαν και άλλα, που μπορούσαμε να δοκιμάσουμε. Ωστόσο, προσωπικώς περιορίστηκα στα κρασιά που επέλεξαν οι σεφ για τα πιάτα τους.

Μια όμορφη βραδιά, με ωραίο φαγητό, καλό κρασί σε έναν πολύ όμορφο χώρο!

Διαβάστε ακόμη

«Mayan & Friends»: Γαστρονομικά events στην κουζίνα του ολοκαίνουριου Mayan

Jerár, το καινούργιο εστιατόριο του σεφ Χάρη Νικολούζου στη Δάφνη

Chef’s table: Δημήτρης Δημητριάδης (Artisanal)