Το Canteen, το all day εστιατόριο της Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 2020 ένα από τα σημαντικότερα food events της πόλης. Κάθε μήνα καλεί έναν γνωστό Έλληνα σεφ και του παραχωρεί την κουζίνα του για ένα μόνο βράδυ και για λίγους μόνο εκλεκτούς καλεσμένους.

Ο Γκίκας Ξενάκης, σεφ του γνωστού αθηναϊκού εστιατορίου Aleria, ανοίγει την αυλαία του φεστιβάλ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θήβα. Οι έντονες παιδικές αναμνήσεις του από την ελληνική ύπαιθρο, η ενασχόληση με την φύση, το ψάρεμα τα Σαββατοκύριακα αλλά και η κουζίνα της μαμάς του, τον επηρέασαν πολύ αργότερα στην μαγειρική του φιλοσοφία η οποία περιστρέφεται γύρω από τα φρέσκα, αγνά προϊόντα και την εντοπιότητα. Αφού τελείωσε τη Le Monde συνειδητοποίησε πως η επαγγελματική ζωή του θα ήταν πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαστρονομία. Πέρασε από πολλές και σημαντικές κουζίνες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου δούλεψε μαζί με σπουδαίους chef. Από το 2012 είναι Head Chef στο εστιατόριο Aleria, όπου δίνει το ιδιαίτερο μαγειρικό του στίγμα μέσα από πιάτα που συνδυάζουν εικόνες από τα ταξίδια του στον κόσμο με τη φιλοσοφία της νέας ελληνικής κουζίνας, την οποία πρεσβεύει με πάθος.

Το μενού της βραδιάς

Χορτόπιτα Άγρια χόρτα / κρέμα φέτας / τραγανό φύλλο
Κεφτεδάκια Ω3 Μοσχάρι tartare / γιαούρτι – wasabi / ζελέ ούζο
Μπακαλιάρος Κρέμα καρότο /φασόλια / σάλτσα πορτοκάλι
Μοσχαρίσια μάγουλα Σελινόριζα / σέσκουλα / λεμονόχορτο
Μους Μακεδονικού Χαλβά Κρεμέ σοκολάτας / σορμπέ λεμόνι / καραμελωμένα φρούτα

Έπειτα, ακολουθούν οι σεφ:

Άνταμ Κόντοβας – Astarte Suites (Σαντορίνη)
Δήμος Μπαλόπουλος – ΦΒΚ και Frater & Soror (Αθήνα)
Ηλίας Σκουλάς – YeChef (Αθήνα)
Γιάννης Παρίκος – Varoulko (Αθήνα)
Βασίλης Μουρατίδης – Squirrel (Χαλκιδική)
Θοδωρής Παπανικολάου – Σελήνη (Σαντορίνη)
Μιχάλης Νουρλόγλου – Premiere (InterContinental Athens)

info
Δημητρίου Γούναρη 7, Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου. Ώρα 21.00. Τηλ. Κρατήσεων: 2310 228520