Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Νάξο η παρουσίαση του βιβλίου του Έλληνα επιχειρηματία Χρύσανθου Πανά «Greek Islands» των πολυτελών εκδόσεων Assouline και το olivemagazinegr ήταν εκεί.

Στον κατάμεστο χώρο του εστιατορίου Tortuga, στην Πλάκα της Νάξου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο συγγραφέας Χρύσανθος Πανάς και η οικοδέσποινα και επιχειρηματίας Μαρία Πολυκρέτη, αναφέρθηκαν στη συναρπαστική ιστορία του βιβλίου και την επιλογή να συμπεριληφθεί η Νάξος στην έκδοση.

Το βραβευμένο από την UNESCO κείμενο του συγγραφέα αποκαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά του Αιγαίου, ενώ οι εικόνες της φωτογράφου Κατερίνας Κατόπη – Λυκιαρδοπούλου και οι ασπρόμαυρες αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, δημιουργούν στον αναγνώστη την προσμονή να βουτήξει στα νερά των ελληνικών νησιών, να περπατήσει στα πλακόστρωτα καλντερίμια τους και να δοκιμάσει την αυθεντική τοπική τους κουζίνα. Η Νάξος, ένα από τα νησιά που συναντά ο αναγνώστης στο βιβλίο, κατέχει ιδιαίτερη θέση καθώς αποτελεί ξεχωριστό βιώσιμο τουριστικό προορισμό αλλά και αγαπημένο νησί του συγγραφέα, στο οποίο θέλει πάντα να επιστρέφει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο συγγραφέας Χρύσανθος Πανάς, η οικοδέσποινα και επιχειρηματίας του τουρισμού Μαρία Πολυκρέτη και η διοργανώτρια του event Χάιντι Λαζάνη της Bespoke Communications

Η Μαρία με τη μητέρα της Ιουλία Πολυκρέτη

Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η αναφορά στην κυρία Ιουλία Πολυκρέτη που εμφανίζεται στις σελίδες του βιβλίου Greek Islands να φιλεύει τους αναγνώστες το απαραίτητο γλυκό του κουταλιού -το αχλαδάκι που δοκίμασα ήταν το κάτι άλλο- που βρίσκεται σε κάθε ναξιώτικο σπίτι και η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση. Στο πρόσωπό της, εξάλλου, εκπροσωπούνται όλες οι γυναίκες των Κυκλάδων και τις Νάξου που δίνουν τη δική τους ταυτότητα, αγάπη και μεράκι σε όσα δημιουργούν με τα χέρια τους για την οικογένεια και τους επισκέπτες τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. κ. Ναθαναήλ, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος & ιδιοκτήτης του Ομίλου Naxian Hospitality κ. Γιάννης Μαργαρίτης, o πρέσβης της Βενεζουέλας Eduardo Massieu Paredes, επιχειρηματίες, θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του διεθνούς, αθηναϊκού και τοπικού Τύπου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα εμπνευσμένο από τα τοπικά προϊόντα δείπνο, που ετοίμασε για τους προσκεκλημένους του Ομίλου Naxian Hospitality, ο νέος και ταλαντούχος Ναξιώτης chef του Tortuga Γιάννης Οικονόμου. Καθ΄όλη τη διάρκεια του φαγητού ακούγαμε γνωστές μελωδίες, που ερμήνευε live η μοναδική Leida Tahiraj με το βιολί της.

Τα cocktails με βάση το απόσταγμα κίτρο της ποτοποιΐας Βαλληνδρά ήταν δημιουργία του Νίκου Μπακούλη από το The Clumsies. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι το Κίτρο Νάξου θα ταίριαζε τόσο πολύ με τζιν και τζίντζερ…κι όμως ήταν από τα καλύτερα κοκτέιλ που έχω δοκιμάσει!

Το μενού ξεκίνησε με ένα ορεκτικό που όλοι εκθείασαν στο τραπέζι: Ταρτάρ τόνου, που ακουμπούσε σε σάλτσα εσπεριδοειδών, αρωματισμένη με σελινόριζα, τσιπς πατάτας Νάξου και φρέσκα μυρωδικά. Προσωπικά, όμως, με κέρδισε το επόμενο πιάτο. Μια ντοματόσουπα με σωτέ σφυρίδα, αποξηραμένη κάπαρη, κρέμα καπνιστής πιπεριάς τσίλι και τηγανητό μαϊντανό: πικάντικο και συνάμα δροσερό, γευστικό και γεμάτο αρώματα, αυτό το πιάτο φρόντιζε σε κάθε του μπουκιά να γεύεσαι το ελληνικό καλοκαίρι. Συνοδεύσαμε το δείπνο μας με Σαντορίνη-Ασύρτικο Θαλασσίτης, του Κτήματος Γαία, που ταίριαζε ιδανικά με τα πιάτα.

Για κυρίως, έφτασε στο τραπέζι ένα Φιλέτο μαγιάτικο στη σχάρα με σάλτσα κακαβιάς, αρωματισμένη με λάδι άνηθου, πουρέ και τσιπς από κολοκάσι Νάξου. Τα πιάτα του σεφ Γιάννη Οικονόμου με εξέπληξαν ευχάριστα και μου άρεσε που σε κάθε ένα από αυτά είχε ντόπια υλικά. Άλλωστε η Νάξος είναι ένα ευλογημένο νησί με εύφορο έδαφος και βγάζει κυριολεκτικά τα πάντα. Το γλυκό με κρέμα κίτρου, μπισκότο βουτύρου Νάξου, που ήταν αρωματισμένο με λεβάντα, εσπεριδοειδή και συνοδευόταν από σορμπέ φραγκόσυκο το αποδείκνυε περίτρανα…

Τέλος, απολαύσαμε τα απίθανα μακαρόν του εργαστηρίου Ακταίον, που ήταν ανάλαφρα και αέρινα. Σε υπέροχα χρώματα, λεπτά και τραγανά ήταν πεντανόστιμα και συμπύκνωναν σε ένα τόσο δα μικρό γλυκάκι όλο το Αιγαίο: μου άρεσε ιδιαίτερα το κίτρινο με άρωμα λεμονιού και το πράσινο με άρωμα βασιλικού, ελαιόλαδο και περγαμόντο, που χάρισε στο Σταμάτη Ξενάκη, (pastry chef στο Ακταίον) την 2η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Le meilleur Macaron Grec.

Χορηγοί της βραδιάς ήταν οι: Γκαλερί Fish & Olive, ζαχαροπλαστείο Aκταίον, τυροκομείο Πιτταράς, μέλι Μελισσουργός και λάδι Cycladi. Τη διοργάνωση ανέλαβε η εταιρία Bespoke Communications.