Μία εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στις αγρότισσες της ελληνικής γης, διοργανώνει την Παρασκευή 13 Απριλίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου (ΖΑGORIN), στο Δημοτικό σχολείο Ζαγοράς.

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ο ΖΑGORIN τιμάει τις αγρότισσες, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής επιστημονικής έρευνας που τις αφορά. Σημαντική πτυχή της διοργάνωσης, η συμμετοχή όλων των συλλογικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, προεξέχοντος του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ως συνεργαζόμενων φορέων διοργάνωσης. Παράλληλα, στον χώρο της εκδήλωσης θα εκθέσουν προϊόντα τους οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Μαγνησίας, μεικτοί και γυναικείοι. Ιδιαίτερα βαρύτητα δόθηκε από τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς στη διαφοροποίηση των εκτιθέμενων προϊόντων, κυρίως στο επίπεδο των Γυναικείων Συνεταιρισμών του Νομού, που έχουν παραπλήσια δράση.

Όσον αφορά στην μελέτη, με θέμα «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας κατά τα έτη 2017-2018. Την έρευνα υλοποίησε ως Επιστημονικά Υπεύθυνη, η κα. Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία είχε την ευθύνη Σχεδιασμού και Συγγραφής της Μελέτης, με τη συμβολή της Ξανθίππης Φουλίδη, Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ συνέβαλε και 12μελής ερευνητική ομάδα και πλήθος εθελοντρών.

Agrotissa poster FINAL

Η περιοχή της Ζαγοράς, αποτέλεσε σημείο έρευνας για ομάδα, λόγω της ιστορικότητας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος είναι ο πρώτος Συνεταιρισμός της Ελλάδας που συμπλήρωσε 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας το 2016. Ο Συνεταιρισμός δε, συνέπραξε και ανέλαβε τη δημιουργία μιας «Ομάδας Εστίασης» συνεταιρισμένων αγροτισσών. Η συνολική εκπόνηση της μελέτης μάλιστα ξεκίνησε από τη Ζαγορά και για αυτό θα παρουσιαστούν πρωταρχικά εκεί και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σημειώνεται ότι η Ζαγορά αποτελεί έδρα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, περιοχής με εκατοντάδες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και στα όριά της εδρεύουν δύο γυναικείοι αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί. Παράλληλα, οι γυναίκες της περιοχής δραστηριοποιούνται στο «προικισμένο» φυσικό περιβάλλον του Πηλίου, με τις σημαντικές όμως ελλείψεις σε αστικές υποδομές, που προκύπτουν κυρίως από τη γεωγραφική θέση της περιοχής. Για την εστίαση σε «ομάδα στόχο» σημαντική ήταν και η συμβολή δραστήριων μελών του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με δείγμα αγροτισσών από όλη την Ελλάδα, συνεταιρισμένων και μη.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας είναι τα αποτελέσματα της έρευνας να λαμβάνονται πλέον υπόψη στο κυβερνητικό έργο των εμπλεκόμενων Υπουργείων, σε νομοθετικές διεργασίες του Κοινοβουλίου, και στον σχεδιασμό των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα όλων των υπηρεσιακών φορέων της πολιτείας που εμπλέκονται με θέματα του αγροτικού πληθυσμού και των γυναικών. Η έρευνα ωστόσο δεν αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος μόνο για τον γυναικείο πληθυσμό, αλλά τα συμπεράσματά της κρίνονται άκρως ενδιαφέροντα για το σύνολο της κοινωνίας, ειδικά για περιοχές, με έντονη την αγροτική δραστηριότητα, αλλά και για όσους δραστηριοποιούνται σε πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν επίσης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυράχης, η Ένωση Γυναικών Ζαγοράς, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, η Ομάδα Γυναικών του Α.Σ. Ανηλίου, η Α.Μ.Κ.Ε. Γυναικών Τσαγκαράδας «Αλθαία», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μακρυράχης, Πουρίου, Ανηλίου, Αγίου Δημητρίου, Μουρεσίου, Ξουρυχτίου, ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Όμιλος Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου «Φιλύρα», ο Αθλητικός Όμιλος Ζαγοράς «Κένταυρος», ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ανατολικού Πηλίου, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ζαγοράς, ο Τουριστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών Τσαγκαράδας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ζαγοράς «Ξένιος Ζεύς» και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου.