Πέντε Έλληνες σεφ μαγειρεύουν στο εμβληματικό James Beard House στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που πραγματοποιούνται με την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αφορμή την ανακήρυξή της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Η ελληνική κουζίνα δίνει ξανά το «παρών» στο «Beard House» του «James Beard Foundation» στη Νέα Υόρκη, που διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική. Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται την 1η Μαΐου, τιτλοφορείται «South Aegean Feast» (Η γιορτή του νοτίου Αιγαίου) και διοργανώνεται εν συνεχεία της επιτυχίας του «Gifts From Greece», που ήταν και η πρώτη ελληνική παρουσία στο σπίτι του James Beard. Η φετινή ελληνική αποστολή αποτελείται από τους σεφ Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, Αθηναγόρα Κωστάκο, Δημήτρη Παμπόρη, Δημήτρη Ριζογαλά και Κωνσταντίνο Μπουγιούρη. Τα κρασιά που θα συνοδεύσουν τα πιάτα που θα παρουσιάσουν οι σεφ είναι επιλογές από τα οινοποιεία Santo Wines, Δουλουφάκης, Αλεξάκη και Κτήμα Σιγάλας τα οποία εισάγονται από την Diamond Wine Importers του Ted Διαμαντή ο οποίος επιμελείται και τις επιλογές. Στις 2 Μαΐου οι σεφ θα ετοιμάσουν ένα ακόμα private δείπνο στο εστιατόριο Avra Madison. Πρόκειται για μια δυνατή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ελληνικής γαστρονομικής εξωστρέφειας, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει η κα Αφροδίτη Δελλαπόρτα, μέλος της επιτροπής τουρισμού του δήμου Μυκόνου.

Σημειώνουμε ότι τα «James Beard Awards» είναι η σημαντικότερη διοργάνωση επιβράβευσης εστιατορίων και επαγγελματιών που αναδεικνύουν ποικιλοτρόπως την αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης του χώρου της εστίασης. To «James Beard Foundation» είναι ένας Εθνικός Μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής.

Το μενού που θα παρουσιάσουν οι σεφ

Ψαρόσουπα
Φιλέτο αστακού, λαχανικά, αρωματισμένο βούτυρο με θυμάρι, τουίλ σέλερι

Κυκλαδίτικοι τοματοκεφτέδες
Λιαστή ντομάτα, μυρωδικά και φέτα

Ταρτάρ λαβράκι
Λαδολέμονο αχινού, μους αβγοτάραχου από καπνιστό σκουμπρί, τατάκι παλαμίδας με κρούστα από αβγοτάραχο

Καπνιστός ταραμάς
Κομπότ ντομάτας, μους καπνιστού καπνιστού αβγοτάραχου, ψωμί

Χταπόδι ξιδάτο
Μαρμελάδα ξιδιού, wasabi εβοκάντο, βασιλικός, stew sauce

Αγιορείτικος μπακαλιάρος
Μαγιονέζα δαμάσκηνου, κρέμα αντσούγιας, κρεμμύδια ραγού, ζωμός κρεμμυδιών

Μοσχαρίσια μάγουλα με χυλοπίτες
Μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα σε κρασί Σαντορίνης, χυλοπίτες χωρίς γλουτένη με ναξιώτικο τυρί και φρέσκια τρούφα

Επιδόρπιο
Βελούδινη κρέμα αρωματισμένη με ελληνικό καφέ, καραμελωμένα τριαντάφυλλα, τουίλ κανέλα, σάλτσα λεμόνι

Μείνετε συντονισμένοι, το Olivemagazine.gr θα βρίσκεται εκεί και θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ.

info
Jamesbeard.org