Ο Γιάννης Καρακάσης MW και το 50 Great Greek Wines ταξιδεύουν το ελληνικό κρασί στη Γερμανία σε μια από τις πιο σημαντικές διεθνείς οινικές εκδηλώσεις.

Ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα του οινικού κόσμου είναι το Συμπόσιο του Ινστιτούτου των Masters of Wine (IMW). Πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και συγκεντρώνει προσωπικότητες της παγκόσμιας οινικής βιομηχανίας, ανάμεσά τους Masters of Wine, αγοραστές οίνου, δημοσιογράφους του χώρου καθώς και αστέρες του θεάματος. Το 10ο κατά σειρά Συμπόσιο θα διεξαχθεί φέτος στο Wiesbaden της Γερμανίας μεταξύ 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Στο Welcome Reception της πρώτης μέρας, τα ποτήρια των καλεσμένων θα γεμίσουν με εικοσιένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα καθώς και με σαμπάνια από τον οίκο Bollinger.

Το IMW ιδρύθηκε το 1955 στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους πρώτους έξι Masters of Wine (MW). Σήμερα ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε 416 και προέρχονται από 31 χώρες. Μέσα στα 70 χρόνια λειτουργίας του, με ηχηρή παρουσία στο χώρο της διεθνούς οινικής σκηνής και μέλη που θεωρούνται αυθεντίες στο χώρο του κρασιού, το Ινστιτούτο έχει αποκτήσει ανεκτίμητο διεθνές κύρος και αίγλη.

Τεράστια είναι, λοιπόν, η αξία της ελληνικής συμμετοχής στο Συμπόσιο της Γερμανίας. Ο Έλληνας guru των κρασιών, Γιάννης Καρακάσης MW – ο άνθρωπος που έκανε τη συμμετοχή αυτή πραγματικότητα – τόνισε ότι «το να παρουσιάσεις κρασιά στο Συμπόσιο των Masters of Wine αποτελεί ένα όνειρο για κάθε παραγωγό και ένα όνειρο φυσικά και δικό μας που με σκληρή δουλειά, βασιζόμενοι πρωτίστως στα υπέροχα κρασιά των Ελλήνων παραγωγών, κάνουμε πράξη φέτος. Με πολλή περηφάνεια θα είμαστε παρόντες με μερικά από τα πιο cutting – edge ελληνικά κρασιά».

Για τον Καρακάση, «ο ανερχόμενος ελληνικός αμπελώνας παράγει πλέον μερικά από τα πιο συναρπαστικά κρασιά στον κόσμο, δίχως ίχνος υπερβολής». Το πάθος και η αγάπη του για τον ελληνικό αμπελώνα, τον ώθησαν να δημιουργήσει το 50 Great Greek Wines πριν από τρία περίπου χρόνια. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα, που έχει εξελιχθεί σε θεσμό, στόχος του οποίου είναι «η ανάδειξη και προβολή της εξαιρετικά υψηλής ποιότητας του ελληνικού κρασιού» με την επιλογή «50 σπουδαίων κρασιών» από τον ελληνικό αμπελώνα και τη συνεχή τους προώθηση εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας. Στο πλευρό του Γιάννη Καρακάση, σε αυτό το εγχείρημα, στέκεται ο ταλαντούχος Γρήγορης Μιχαήλος. Ιδρυτικό στέλεχος και Development Manager του 50 GGW. Ο Γρηγόρης κατέχει δίπλωμα WSET (Wine & Spirits Education Trust) και είναι Certified Sommelier.

Μαζί με τα κορυφαία κρασιά, το 50 GGW αναγνωρίζει και τις ακούραστες προσπάθειες των οινοπαραγωγών που «θέλουν να ξεχωρίσουν μέσα από τα κρασιά τους και που καταθέτουν την ψυχή τους στο αμπέλι και στο κελάρι». Στον διαγωνισμό του 2022 συμμετείχαν 460 κρασιά από 156 οινοποιεία και η επιλογή των πενήντα πιο σπουδαίων αποφασίστηκε από σχολαστικά συγκροτημένη επιτροπή ειδημόνων στο χώρο. Για τους νικητές, το 50 GGW εξέδωσε ηλεκτρονικό βιβλίο (greatgreekwines.com/ebook-2022), εργάστηκε ασταμάτητα για να επιτύχει την ένταξή τους σε ελληνικά και διεθνή σημεία λιανικής πώλησης, κάβες και εστιατόρια και έκανε δυνατή την παγκόσμια προβολή τους μέσω εκδηλώσεων που διοργάνωσε σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Η συμμετοχή των εικοσιένα από τα πενήντα βραβευθέντα κρασιά του 2022 στο φετινό Συμπόσιο του IMW αποτελεί σαφέστατα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των ενεργειών του μοναδικού αυτού εγχειρήματος. Δικαίως, τόσο οι στόχοι του όσο και αυτά που έχει ως σήμερα προσφέρει στα κρασιά και τους οινοπαραγωγούς της χώρας μας έχουν χειροκροτηθεί από τον εγχώριο και το διεθνή τύπο. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της Julia Harding MW, που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο επιδραστικά οινικά sites του κόσμου, το jancisrobinson.com, με τίτλο «50 GGW – Συγχρονισμένη Αριστεία». Αναμφίβολα το 50 GGW θα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οινικής βιομηχανίας και την τοποθέτηση των ελληνικών κρασιών σε περίοπτη θέση στη διεθνή οινική σκηνή.

50 Great Greek Wines
Website: greatgreekwines.com
Instagram: 50greatgreekwines

Tα 21 ελληνικά κρασιά που θα συμμετέχουν στο Welcome Reception του Συμποσίου των Masters of Wine:
1. Alexakis Winery, Kotsifali, Crete
2. Alpha Estate, “Barba Yiannis Xinomavro Single Vineyard” 2019, Xinomavro, Amyndeo
3. Artemis Karamolegos Winery, Pyritis 2020, Assyrtiko, Santorini
4. Athanasiou Winery, Thronos 2020, Agiorgitiko, Nemea
5. Avantis Estate, Collection 2019, Syrah, Evia
6. Domaine Paterianakis, Vidiano Bio, 2022, Vidiano, Crete
7. Domaine Zafeirakis, Teracotta 2020, Limniona, Tyrnavos
8. Douloufakis Wines, Dafnios 2018, Vidiano, Crete
9. Estate Argyros, Vinsanto Late Release 2002 Assyrtiko / Athiri / Aidani, Santorini
10. Gavalas Winery, Enalia Santorini 2019, Assyrtiko, Santorini
11. Ktima Gerovassiliou, Chardonnay 2021, Chardonnay, Epanomi
12. Ktima Kyr Yianni, Ramnista 2017, Xinomavro, Naoussa
13. Manolesakis Winery, Pelagia, Pinot Noir/Agiorgitiko, Macedonia
14. Mikra Thira Winery, TerraSea 2020, Assyrtiko/Aidani, Santorini
15. Oenops Wines, Xinomavro 2021, Xinomavro, Drama
16. Santor Wines, Santameriana Skin Contact 2022, Santameriana, Peloponnese
17. T-OINOS Wines, Clos Stegasta Assyrtiko 2021, Assyrtiko, Tinos
18. T-OINOS Wines, Clos Stegasta Mavrotragano 2020, Mavrotragano, Tinos
19. Troupis Winery, Pitys Ritinitis NV, Assyrtiko, Peloponnese
20. Volcanic Slopes Vineyards, Pure 2018, Assyrtiko, Santorini
21. Wine Art Estate, Idisma Drios Xi 2017, Xinomavro, Macedonia

Το άρθρο της εβδομάδας