Για 5η συνεχή χρονιά η ναξιώτη πατάτα έχει την τιμητική της καθώς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ) διοργανώνει και φέτος την ετήσια Γιορτή της Πατάτας, το Σάββατο, 2 Αυγούστου.

Η καθιερωμένη πια εκδήλωση, που διοργανώνεται προς τιμή των παραγωγών αλλά για την προώθηση του μεγαλύτερου εξαγώγιμου προϊόντος της Νάξου, θα πραγματοποιηθεί στα κτίρια της ΕΑΣ στην Αγία Άννα, στην περιοχή Αγίου Αρσενίου, το ιστορικό κέντρο πατατόσπορου της Νάξου. Στην ακμή της τουριστικής περιόδου η εκδήλωση -από τις πιο δημοφιλείς στο χώρου του γαστροτουρισμού με αύξηση άνω των 10% επισκεπτών κάθε χρόνο -αναμένεται να υποδεχτεί φέτος περίπου 2.500 με 3.000 άτομα.

NAXOS_AERIAL

Η εκδήλωση θα έχει ως κεντρικό παρουσιαστή το δημοσιογράφο Γιώργο Καραμέρο. Ο σεφ Στέλιος Κορρές θα μαγειρέψει συνταγές με βάση την πατάτα ενώ οι εστιάτορες του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας θα μαγειρέψουν ειδικά για τη γιορτή τις δικές τους πατατοσυνταγές.  Κι επειδή γιορτή στη Νάξο χωρίς τραγούδι και χορό δεν γίνεται, το κοινό θα διασκεδάσουν οι χορευτικές ομάδες Κουρνοχωρίου, Γλινάδου και Αγίου Αρσενίου, ενώ το νησιώτικο γλέντι θα συνοδεύει το συγκρότημα του Βαγγέλη και Μιχάλη Κονιτόπουλου με το Στάθη Κουκουλάρη στο βιολί.

“Η πατάτα αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Νάξου όπως έχουν πει αρκετοί πριν από εμένα,” λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Δημήτρης Καπούνης. “Αποτελεί πιστοποιημένο προϊόν (ΠΟΠ, ΠΓΕ) παράγεται και τυποποιείται στη Νάξο και τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας ώστε το καλύτερο και πλέον ποιοτικό προϊόν να φτάνει στα χέρια του καταναλωτή με την χαμηλότερη δυνατή τιμή. Η πατάτα της Νάξου είναι ιδανική για κάθε είδους φαγητό και λειτουργεί ως η καλύτερη διαφήμιση για το νησί μας.”

patates naxou

Η πατάτα της Νάξου
Τη δεκαετία του ‘50 η Νάξος έγινε το επίσημο κέντρο παραγωγής πατατόσπορου της Ελλάδας, δραστηριότητα που συνεχίζεται και σήμερα. Το Γλινάδο αλλά και τα υπόλοιπα Λιβαδοχώρια παράγουν κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες πατάτας κι έτσι μπορούν να εξάγουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η μεγάλη παραγωγή πατάτας στην περιοχή, ξεκίνησε από το 1953 με την ίδρυση του Κέντρου Σποροπαραγωγής, που σήμαινε ότι η εύφορη πεδιάδα του Λιβαδιού επιλεγόταν επισήμως από το κράτος να παράγει κρατικό πατατόσπορο, ο οποίος θα διοχετευόταν στις αγορές του Εσωτερικού.  Από τότε η συστηματική μονοκαλλιέργεια του πατατόσπορου εξοβέλισε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα καλλιεργούμενα είδη, και η πατάτα έγινε ένα πολύ προσοδοφόρο προϊόν για τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα, η παραγωγή πατάτας εκτιμάται σε 8 εκατομμύρια κιλά ετησίως, μια ποσότητα που μπορεί να επεκταθεί αφού οι παράγωγοι διαθέτουν τις πιο σύγχρονες μεθόδους συλλογής πατατών και συσκευασίας τους.

Το άρθρο της εβδομάδας