Ένα από τα κορυφαία γαστρονομικά γεγονότα της χρονιάς βρίσκεται σε εξέλιξη σε κάθε «προαθωνική γωνιά» της Ανατολικής Χαλκιδικής από τις 15 Μαΐου και θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα.

18664390_657266614484388_838466591037540755_n

18740030_658392974371752_8535106196316775574_n

To Mount Athos Area Kouzina 2017 εστιάζει στην τοπική παράδοση, που θέλει τους ανθρώπους της αθωνικής περιοχής να τιμούν τη γη τους σε κάθε ευκαιρία. Παντρεύει όμως αυτήν την παράδοση με πιο προσεγμένες δημιουργίες, που βασίζονται πάντα στην τοπική βιολογική παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, γιορτές της φύσης, της θάλασσας, της γης, των προϊόντων, διαγωνισμοί και μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, γεύσεις που αναδεικνύουν τα βιολογικά προϊόντα και την πλούσια παραγωγή της περιοχής, γεύσεις προσφυγικές, αρχαιοελληνικές, παραδοσιακές, μοναστηριακές, μεσογειακές, αλλά και gourmet πιάτα – δημιουργίες τοπικών και διάσημων σεφ είναι μερικά από όσα οι επισκέπτες της γιορτής έχουν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Μάθημα-μαγειρικής-στην-Ουρανούπολη

Από-το-μενού-της-Ντίνας-Νικολάου-στο-fish-restaurant-Anemotrata-στην-Αμμουλιανή

Διανύοντας πλέον τη δεύτερη εβδομάδα, με δράσεις όπως οι «γιορτές των λιμανιών», τα μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, οι «γιορτές της φύσης» και οι περίπατοι «ανάμεσα στο νερό και το βουνό» να έχουν προηγηθεί, οι επισκέπτες πήραν μια καλή γεύση των αγαθών και της κουλτούρας της περιοχής. Η επικεφαλής σεφ του KOUZINA, Ντίνα Νικολάου, απογείωσε τις θαλασσινές γεύσεις και ανέδειξε για μία ακόμη φορά την τοπική ψαροπαραγωγή, παρουσιάζοντας μενού εμπνευσμένα από την αθωνική θάλασσα – στο «Restaurant Λεμονιάδης» της Ουρανούπολης, στο «Avaton Luxury Villas Resort» στην Ακτή Κομίτσα, αλλά και στο «Fish Restaurant Ανεμότρατα» της Αμμουλιανής. Βέλγοι, Γάλλοι και Κύπριοι εκπρόσωποι Τύπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις θάλασσες του Άθωνα και του Αριστοτέλη, να ανακαλύψουν την ιστορία που συνδέει τις θαλασσινές εξορμήσεις με εκείνες του βουνού, να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες της διοργάνωσης αλλά και να γίνουν μέρος της καθημερινότητας των ντόπιων και της γιορτής ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Από-το-μενού-της-Ντίνας-Νικολάου-στο-restaurant-Lemoniadis-στην-Ουρανούπολη

Μάθημα-μαγειρικής-στο-λιμάνι-της-Αμμουλιανής

Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας έδωσαν δυναμικό παρόν, λαμβάνοντας μέρος στο φεστιβάλ και παρουσιάζοντας στο κοινό κυπριακές συνταγές της ορεινής Λάρνακας, εξελίσσοντας έτσι μια συνεργασία που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του KOUZINA 2016 σε
τρόπο ανταλλαγής γαστρο-τουριστικής παιδείας και πολιτισμού. Τέλος, μέλη του Συλλόγου «Εργάνη» του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου παρέλαβαν το «κλειδί» του KOUZINA 2018, του οποίου τιμώμενος ελληνικός προορισμός θα είναι η Κρήτη, προκειμένου να δρομολογήσουν προωθητικές και κύριες δραστηριότητες της επόμενης διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλική δημοσιογραφική αποστολή της δεύτερης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε ως συνέργεια του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και του γραφείου Ε.Ο.Τ. Γαλλίας, ενώ τους Κύπριους εκπροσώπους Τύπου συνόδευε εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

info
Τηλ. 6945-395115, marketing@mountathosarea.org, www.mountathosarea.org

Δείτε επίσης
Ο γαστρονομικός πλούτος της προ του Άθω περιοχής

Η προ του Άθω περιοχή της Ντίνας Νικολάου

Το άρθρο της εβδομάδας