Η Σητεία, «Πόλη Ελαιολάδου», φιλοξενεί φέτος τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena που ξεκίνησε στις 7 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Απριλίου. Οι 30 διεθνούς φήμης κριτές θα αξιολογήσουν πάνω από 550 δείγματα ελαιολάδου απ’ όλη την υφήλιο και θα εξερευνήσουν τον μοναδικής ομορφιάς ελαιώνα του Λασιθίου.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός Athena 2022 αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Σητείας, του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας, του Επιμελητηρίου Λασιθίου και της εταιρείας Vinetum. Φέτος οργανώνεται για 7η φορά, με τη συμμετοχή 555 ελαιολάδων από 24 χώρες, τα οποία θα αξιολογήσει διεθνής κριτική επιτροπή 30 δοκιμαστών. Σημειωτέον ότι ελαιόλαδο παράγουν σήμερα 58 χώρες ανά την υφήλιο.

Ο διεθνής διαγωνισμός Αthena έρχεται φέτος στη Σητεία, έχοντας πρώτα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο, στα Σπάτα και στη Λέσβο. Η αλλαγή, κάθε χρόνο, του τόπου τέλεσης του διαγωνισμού είναι μία από τις καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει οι διοργανωτές του, με στόχο την προβολή σταδιακά όλων των ελαιοκομικών περιοχών της χώρας και των γηγενών ποικιλιών ελιάς που είναι συνυφασμένες με κάθε μία από αυτές.

«Η Σητεία διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά εμπορικά σήματα ελαιολάδου διεθνώς και η επιλογή της Σητείας ως τόπο διεξαγωγής του Αthena ήταν νομοτελειακός», δήλωσε η διευθύντρια του διαγωνισμού, Μαρία Κατσούλη.

O δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, δήλωσε από την πλευρά του πως «το λάδι καθορίζει την καθημερινότητά μας και η πόλη της Σητείας έχει δώσει το όνομά της σε μία από τις πιο γνωστές Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης ελαιολάδου, την ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου, η οποία καλύπτει ουσιαστικά όλη την ανατολική Κρήτη. Εκτιμάται πως περισσότερες από 10.000 οικογένειες βιοπορίζονται κυρίως από την ελιά, η οποία καλλιεργείται εκεί από τους μινωικούς χρόνους. Τα 2,5 εκατ. ελαιόδενδρα της περιοχής αυτής καλύπτουν πάνω από 100.000 στρέμματα γης, με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από τους 10.000 μέχρι τους 15.000 τόνους ελαιολάδου, το 80% του οποίου εξάγεται».

Tέλος, ανάμεσα στις διάφορες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί στη Σητεία για τους κριτές του Athena, ξεχωρίζει η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου και η εγκαινίαση ενός μονοπατιού που θα διασχίζει το δάσος αιωνόβιων ελαιοδένδρων του χωριού Πεύκοι, με «υιοθέτηση» από τους κριτές μιας αρχαίας ελιάς. «Αδημονούμε να υποδεχθούμε τους κριτές του Αthena που μάς έρχονται από 12 διαφορετικές χώρες και να τους δείξουμε την απαράμιλλη κρητική φιλοξενία με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδό μας», είπε κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ζερβάκης.

Περισσότερες πληροφορίες: www.athenaoliveoil.gr