Κορυφαίοι σεφ του κόσμου με συνολικά 15 αστέρια Michelin συγκεντρώθηκαν στο πιο γνωστό γαστρονομικό φεστιβάλ της χώρας στο Sani Resort δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Με ραντεβού μιας ιδανικής παρέας που ανταλλάσσει ιδέες και αστέρια έμοιαζε το φετινό Sani Gourmet που στον 14ο χρόνο της επιτυχημένης διοργάνωσής του φαίνεται να βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες -αν όχι την καλύτερη- στιγμές του: οχτώ σεφ πρώτης γραμμής, βραβευμένοι με 15 αστέρια Michelin, που ο καθένας ζει τον δικό του μύθο στον χώρο του, συναντήθηκαν στις κουζίνες των επίσης βραβευμένων εστιατορίων του «Sani Resort» και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Γερμανός Τόμας Μπούχνερ, η Γαλλίδα Στεφανί Λε Κεγιέκ, ο Βρετανός Σάιμον Ρόγκαν, ο Ινδός Μαντζουνάθ Μουράλ, ο Βραζιλιάνος Ράφα Κόστα ε Σίλβα, ο Ιάπωνας Τακάγκι Καζούο, ο Σουηδός Φρέντρικ Μπερσέλιους και ο Αυστραλός Γκρεγκ Μαλούφ μοιάζουν με το τέλειο καστ σε μια ταινία υψηλής αισθητικής. Οι εκλεπτυσμένες γεύσεις ανταλλάσσονταν με ένα πολυτελές περιβάλλον γεμάτο αρώματα και ατελείωτο υλικό για έμπνευση. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το «Sani Resort» αποτελεί τον χώρο όπου γεννήθηκε το πιο πετυχημένο σήμερα γαστρονομικό φεστιβάλ της χώρας, πολύ πριν γίνουν της μόδας οι σεφ και τα μαγειρικά ριάλιτι.

Από πολύ νωρίς η γαστρονομία έγινε το σήμα κατατεθέν του «Sani Resort» με τα περισσότερα από τα εστιατόριά του -«Water», «Katsu», «Fresco» και «Byblos»-, στα οποία μαγείρεψαν οι βραβευμένοι σεφ, να αποσπούν πολλά βραβεία ενώ άλλα όπως η ξακουστή «Ντομάτα» του Χρύσανθου Καραμολέγκου να γράφουν Ιστορία. Σημασία στη Σάνη έχουν τα πάντα. Ο μεσογειακός αέρας των δωματίων συνιστά ένα καλλιτεχνικό σχόλιο πάνω στον καμβά που προσφέρει η πανέμορφη θάλασσα, οι ατελείωτοι κήποι θυμίζουν σκηνή από το «Great Gatsby», τα ωραία μονοπάτια σε οδηγούν κατευθείαν στην άγρια φύση ενώ τα αρώματα από τις άγριες λεβάντες και τα τριαντάφυλλα σε ταξιδεύουν. Μπορείς να χαζεύεις για ώρα το περιβάλλον προτού βρεθείς με μια μοναδική Perrier-Jouët στο χέρι με το μοναδικό μπουκάλι με τις ανεμώνες και την αρ ντεκό διακόσμηση και προσγειωθείς στα άνετα καθίσματα του «Water Restaurant» στο «Sani Asterias» για το ξεχωριστό δείπνο από τα χέρια του σπουδαίου σεφ Τόμας Μπούχνερ (φωτο και πιάτο κάτω) με τα τρία αστέρια Michelin. Σημειωτέον πως ελάχιστοι έχουν καταφέρει να φτάσουν το επίπεδό του, καθώς αγγίζει την τελειότητα: απόδειξη αυτή η μοναδικής βελούδινης υφής κρέμα φουαγκρά με ζελέ κόκα κόλα και λεμόνι που φέρνει στον νου εικόνες από τις εποχές των Βαυαρών βασιλιάδων και του Μαξιμιλανού ο οποίος αναζητούσε τον συνδυασμό των πιο λεπτών γεύσεων στο κυνήγι. Απίστευτης γαστρονομικής ευφυΐας και το χταπόδι σε στυλ καρμπονάρα. Οπως μαθαίνουμε, ο Γερμανός σεφ συνηθίζει να παίρνει τις πρώτες ύλες από τους τεράστιους κήπους που έχει δίπλα στον εμβληματικό πύργο Ippenburg στην Κάτω Σαξωνία. Τα πιάτα του ήταν μια εμπειρία ζωής από αυτές που ενέπνευσαν τον Προυστ να αφιερώσει αρκετές σελίδες στο «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο» στο θέμα της γεύσης όπως, άλλωστε, και τον Μπαλζάκ στις «Χαμένες ψευδαισθήσεις» του.
Από αυτές τις σελίδες θα μπορούσε κάλλιστα να εμπνευστεί η Γαλλίδα σεφ των σεφ Στεφανί Λε Κεγιέκ με δυο αστέρια Michelin, μεγάλος τηλεοπτικός αστέρας στη χώρα της, αφού έχει κερδίσει στο «Top Chef» του 2011 και έχει δουλέψει για τα πιο εμβληματικά εστιατόρια του Παρισιού. Σε ένα από αυτά, το «La Scène» του «Prince de Galles» σύχναζαν από πρόεδροι της Γαλλίας -όπως ο Μακρόν- μέχρι ηθοποιοί και παράγοντες της τέχνης, ενώ αυτή τη στιγμή θεωρείται ο ναός της υψηλής γαστρονομίας στην Πόλη του Φωτός. Ολοι μιλούσαν για την αναγέννηση του «La Scène» στα χέρια της. Η ίδια δηλώνει ενθουσιασμένη με τη Σάνη, την ατμόσφαιρα και τους Ελληνες. Ως άνθρωπος με το μεσογειακό ταπεραμέντο της νότιας Γαλλίας, διαθέτει μια ζεστή προσωπικότητα που τη φέρνει πολύ πιο κοντά μας. Ανοιχτή σε όλα, δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πρώτη που καθιέρωσε και την ανοιχτή κουζίνα σε πεντάστερο ξενοδοχείο, όπου μπορούσε κανείς να χαζεύει την ομάδα της να ετοιμάζει τα εκλεκτά πιάτα της σάλας.

Μιλώντας για σάλα, δεν μπορούμε να μη χαζεύουμε το εντυπωσιακό έργο του Κώστα Βαρώτσου στο λόμπι του «Sani Dunes» καθώς κατευθυνόμαστε μαζί με τη Γεωργία Δώδου, που φροντίζει τα πάντα, στην πισίνα για να δοκιμάσουμε τα ολόφρεσκα στρείδια με τη συνοδεία σαμπάνιας. Λίγο νωρίτερα είχαμε κάνει γευσιγνωσία Nespresso, όπου είχαν παρευρεθεί και γνωστοί εκπρόσωποι της γεύσης όπως ο απόλυτα κουλ Σωτήρης Κοντιζάς. Η θερμοκρασία στη Σάνη φαντάζει ιδανική ενώ οι γλάροι πετούν πάνω από τη μαρίνα όπου είναι ήδη αραγμένα τα σκάφη των επισκεπτών. Αρκετοί από αυτούς είχαν δώσει το «παρών» στο «Katsu Restaurant» όπου δοκιμάσαμε τα καταπληκτικά πιάτα του μισελενάτου Κόστα ε Σίλβα. Ο σεφ από τη Βραζιλία, που θεωρείται το μεγάλο αστέρι της Λατινικής Αμερικής, μας έφερε γεύσεις από την πατρίδα του όπως το λαυράκι με καρδιά κοκοφοίνικα και σελινόριζα. Η εξωτική γεύση από το γάλα καρύδας δένει απόλυτα -όσο παράδοξο και αν ακούγεται- με το αυγό, το αποξηραμένο μοσχάρι και τη ρίζα yam με τη συνοδεία τραγανιστού ψωμιού. Υπάρχουν σεφ μάλιστα που φέρνουν υλικά ακόμα και από τη χώρα τους όπως ο υπέροχος Σκανδιναβός Μπερσέλιους (φωτό και πιάτο κάτω), για τον οποίο δεν μιλούσε μόνο όλη η Σάνη αλλά και η Νέα Υόρκη, στην οποία έχει μάθει τι σημαίνει νέα σκανδιναβική κουζίνα. Μια θέση στα τραπέζια του «Aska», του εστιατορίου του στο Μεγάλο Μηλο, είναι ένα από τα προσωπικά στοιχήματα που βάζει κάθε φαν της foodie σκηνής αφού θεωρείται ένα από τα 10 καλύτερα της πόλης.

Ολοι οι σεφ μαζεύονται στο σημείο συνάντησης, το «Sea You», για να πιουν ένα ποτό, να συζητήσουν και να ηρεμήσουν μετά τη δύσκολη performance τους στην κουζίνα. Εκεί λαμβάνει χώρα και το πάρτυ, το μεσημέρι της Κυριακής, με funky διάθεση, ωραίες παρουσίες, δροσερά κοκτέιλ σαμπάνιας και τον κάθε σεφ να έχει στήσει το δικό του πάγκο, με το αεράκι της θάλασσας να συμπληρώνει το σκηνικό. Σπάνια φρούτα από χώρες εξωτικές στολίζουν τα παρτέρια, ανθισμένοι ήλιοι δίνουν τη νότα της ανάλαφρης διακόσμησης και μια κουταλιά φιστίκι Movenpick σου θυμίζει ότι η γεύση μπορεί και να είναι υπόσχεση ευτυχίας. Οπως έλεγε και ο Τρούμαν Καπότε στο «Πρόγευμα στο Τίφανις», «τίποτα κακό δεν μπορεί να σου συμβεί σε έναν τόσο όμορφο χώρο όπως αυτός».